
Zorg dat je ook een bamboematje, aluminiumfolie, houten pollepel, sushistokjes (ja!!) en norivellen in huis haalt. Met nog een pan om in te kunnen koken, een zeefje en een grote houten bak of in mijn geval een dienblad waarmee je snel sushi kan laten afkoelen.
Voorbereiding: Snij alle groentes klein.
De voorbereiding: Snij je gewenste groentes fijn. Maak reepjes!
Doe je rijst in een grote pan, of als je een kilo maakt in 2 (brand de pan minder snel aan). Voordat je het op 't vuur zet, moet je de rijst eerst even schoon maken. Spoel je rijst zeker 5 keer om zodat je door het water heen, naar de rijst kan kijken. Je zal zien dat er best veel viezigheid vanaf komt.
Nadat je de pan(nen) met rijst hebt schoongespoeld met een zeefje. Laat je de rijst even 5 a 10 minuten staan met ongeveer 3 cm meer aan water in de pan.
250 g rijst heeft zo'n 350ml water nodig. Dit mag gewoon koud water zijn. (Ben je een gevoelsmens: Dit is zo'n 3 a 4 cm boven de rijstberg aan water).
Breng de rijst aan de kook met de deksel op de pan. Blijf gedurende 10 minuten goed letten op je pan en roer af een toe is. Je gaat merken dat de rijstkorrels snel het water opnemen en een dikke plakkerige massa wordt.
Zet na de 10 minuten het vuur uit, en laat de pan(nen) voor 15 minuten staan met een deksel. Nu niet meer gluren!
Ondertussen kunnen we aan de slag met de sushi rijstazijn. We gaan een mengsel maken om het rijst wat meer smaak te geven.
Doe de rijstazijn, suiker en snufje zout in een andere pan, en verhit deze kort zodat het mengsel oplost.
Tip houd de deksel op de pan.. en ga er niet boven hangen (de lucht is mega sterk).
Wanneer dit klaar is, en de 10 minuten wachttijd ruimschoots is overschreden.. mag je het mengsel verdelen over de rijst. Roer met voorkeur met de pollepel, zodat alles goed verdeeld is.
Pak een groot oppervlak als een dienblad, kleed deze aan met aluminiumfolie en strijk met de houten pollepel het zo goed mogelijk uit. Bedek de rijst met een vochtige theedoek.
Wacht nu totdat de rijst is afgekoeld. Je kan dit eventueel versnellen met een waaier.
Pak je bamboematje en een norivel. Maak je handen nat (!) en verdeel het rijst gelijkmatig over het velletje. maar zorg dat de laatste 3 cm over blijven.
Pak je gewenste groente en leg zo dicht mogelijk tegen het uiteinde.
Pak je bamboematje en een norivel en maak een rollende beweging. Zorg dat je groente overdekt zitten, druk stevig aan & rol dan verder.
Rol totdat je bij het overgebleven open norivelletje bent. Deze maak je nat zodat de sushi rol blijft zitten.
Wanneer de uitende er zo uit zien, is er geen probleem! Deze snijden we er zo vanaf & eten we op. Want sushi maken duurt best wel lang, de kok moet beloond worden š
Tip: Wanneer je niet direct de sushi gaat nuttigen, kan je deze rollen bewaren in een aluminium rol. Persoonlijk zou ik ze dan pas snijden vlak voordat je ze nuttigt. Maar als je deze mee wilt nemen naar een picknick of kerstdiner, is het natuurlijk gesneden in een aluminium folie prettiger.
Snij de lelijke zijkanten eraf. En maak een snede in het midden. Daar weer het midden van en dan weer het midden. Zo heb je perfecte en gelijke hoogte sushi's !
De sushi rol. Wanneer deze gesneden is. Tip: maak het mes nat voordat je gaat snijden. Je komt er dan veel makkelijker doorheen.
Als sausje is sojasaus met ei-loze mayonaise erg lekker. Doe samen in een klein bakje, en maak er 1 massa van. Zo heb jij je vegan sushi mayo.
Tip: Kikkoman sojasaus met de groene dop heeft veel minder zout. Zout krijgen we dagelijks als genoeg binnen. En dan hoef je ook niet zoveel te drinken tijdens het eten.
Laat familie, vrienden en/of collega's uit je hand eten! Want deze sushi is onweerstaanbaar lekker.
Ingrediƫnten
Instructie
Zorg dat je ook een bamboematje, aluminiumfolie, houten pollepel, sushistokjes (ja!!) en norivellen in huis haalt. Met nog een pan om in te kunnen koken, een zeefje en een grote houten bak of in mijn geval een dienblad waarmee je snel sushi kan laten afkoelen.
Voorbereiding: Snij alle groentes klein.
De voorbereiding: Snij je gewenste groentes fijn. Maak reepjes!
Doe je rijst in een grote pan, of als je een kilo maakt in 2 (brand de pan minder snel aan). Voordat je het op 't vuur zet, moet je de rijst eerst even schoon maken. Spoel je rijst zeker 5 keer om zodat je door het water heen, naar de rijst kan kijken. Je zal zien dat er best veel viezigheid vanaf komt.
Nadat je de pan(nen) met rijst hebt schoongespoeld met een zeefje. Laat je de rijst even 5 a 10 minuten staan met ongeveer 3 cm meer aan water in de pan.
250 g rijst heeft zo'n 350ml water nodig. Dit mag gewoon koud water zijn. (Ben je een gevoelsmens: Dit is zo'n 3 a 4 cm boven de rijstberg aan water).
Breng de rijst aan de kook met de deksel op de pan. Blijf gedurende 10 minuten goed letten op je pan en roer af een toe is. Je gaat merken dat de rijstkorrels snel het water opnemen en een dikke plakkerige massa wordt.
Zet na de 10 minuten het vuur uit, en laat de pan(nen) voor 15 minuten staan met een deksel. Nu niet meer gluren!
Ondertussen kunnen we aan de slag met de sushi rijstazijn. We gaan een mengsel maken om het rijst wat meer smaak te geven.
Doe de rijstazijn, suiker en snufje zout in een andere pan, en verhit deze kort zodat het mengsel oplost.
Tip houd de deksel op de pan.. en ga er niet boven hangen (de lucht is mega sterk).
Wanneer dit klaar is, en de 10 minuten wachttijd ruimschoots is overschreden.. mag je het mengsel verdelen over de rijst. Roer met voorkeur met de pollepel, zodat alles goed verdeeld is.
Pak een groot oppervlak als een dienblad, kleed deze aan met aluminiumfolie en strijk met de houten pollepel het zo goed mogelijk uit. Bedek de rijst met een vochtige theedoek.
Wacht nu totdat de rijst is afgekoeld. Je kan dit eventueel versnellen met een waaier.
Pak je bamboematje en een norivel. Maak je handen nat (!) en verdeel het rijst gelijkmatig over het velletje. maar zorg dat de laatste 3 cm over blijven.
Pak je gewenste groente en leg zo dicht mogelijk tegen het uiteinde.
Pak je bamboematje en een norivel en maak een rollende beweging. Zorg dat je groente overdekt zitten, druk stevig aan & rol dan verder.
Rol totdat je bij het overgebleven open norivelletje bent. Deze maak je nat zodat de sushi rol blijft zitten.
Wanneer de uitende er zo uit zien, is er geen probleem! Deze snijden we er zo vanaf & eten we op. Want sushi maken duurt best wel lang, de kok moet beloond worden š
Tip: Wanneer je niet direct de sushi gaat nuttigen, kan je deze rollen bewaren in een aluminium rol. Persoonlijk zou ik ze dan pas snijden vlak voordat je ze nuttigt. Maar als je deze mee wilt nemen naar een picknick of kerstdiner, is het natuurlijk gesneden in een aluminium folie prettiger.
Snij de lelijke zijkanten eraf. En maak een snede in het midden. Daar weer het midden van en dan weer het midden. Zo heb je perfecte en gelijke hoogte sushi's !
De sushi rol. Wanneer deze gesneden is. Tip: maak het mes nat voordat je gaat snijden. Je komt er dan veel makkelijker doorheen.
Als sausje is sojasaus met ei-loze mayonaise erg lekker. Doe samen in een klein bakje, en maak er 1 massa van. Zo heb jij je vegan sushi mayo.
Tip: Kikkoman sojasaus met de groene dop heeft veel minder zout. Zout krijgen we dagelijks als genoeg binnen. En dan hoef je ook niet zoveel te drinken tijdens het eten.
Laat familie, vrienden en/of collega's uit je hand eten! Want deze sushi is onweerstaanbaar lekker.
EĆ©n antwoord op “Maak eenvoudige plantaardige sushi met verse groente.”
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.