Kerstster – de poinsettia plant waarom zo populair met kerst?

JAAAAAA BIJNA KERST. Ja die capslook is soms zo fijn. Ik heb echt mega veel zin in kerst, heb jij de versiering al op orde? Hier wel half (met eucalyptus in de boom) er mag nog wel wat glitter glamour en plantjes bij. Die kerstster blijft even een dingetje, want je ziet ‘m echt overal, al jaren. Heb jij ‘m ook deze kerst?

Symboliek van het plantje: Omdat de vorm van de plant heel erg op een ster lijkt, wordt de poinsettia vaak teruggekoppeld aan het oorspronkelijke kerstverhaal. Waar de wijzen uit het oosten de weg vinden met behulp van YES de kerstster, naar het geboren kindje Jezus. en dus blijft de Poinsettia elk jaar weer favoriet.

En als je ‘m cadeau geeft; hij staat voor liefde en geluk. 

DIDN’T KNOW: De gekleurde bladeren zijn de schutbladeren, de bloemen zijn die kleine gele fluffy bolletjes in het hart van de plant. ( Heb je weer een fijn weetje aan het kerstdiner ;))

kerststerren-beeld-mooiwatbloemendoen-losse-bloemen-bloemenblog-planten-kerststerren-
Van iniminie plantje (leuk voor een in een waxinelichthouder) tot struik, de kerstster is heel veelzijdig. Beeld: mooiwatplantendoen.nl
Verzorgingstips kerstster:
  • De kerstster wilt maar weinig water. Wanneer je teveel water geeft, vallen alle blaadjes van de kerstster af. PS. laat geen water staan in het potje.
  • Ze houden echt niet van de kou. Wees dus lief, en zet ze eens per week (voel of ze water nodig hebben) op een klein schoteltje met lauw warm water.
  • Een kerstster staat het liefst op een lichte zonnige plaats.. tussen de 15 en 22 graden.
  • Wanneer het blad (per ongeluk) afbreekt van de kerstster, komt hier wit wolfsmelk uit. Bij kids is het aan te raden om de kerstster wat hoger te zetten, want dit is licht giftig.
kerstster-ophangen-beeld-mooiwatbloemendoen-mooiwatplantendoen-planten-kerstster-2017-lossebloemen-blog
Re-assamble style, lekker decoratief een draadje goud folie en hangen maar! Beeld: mooiwatplantendoen.nl
Eerste hulp bij kerstplant

Het kan natuurlijk zijn dat jouw kerstster het niet helemaal naar zijn of haar zin heeft. En hey het is oke, niet elke plant gaat eeuwen mee. En ook al is het plantje is niet mega duur, het zou zou toch wel leuk zijn als hij langer staat dan.. naja, in ieder geval de kerst.

Stijl: "Color tone - warm" mooiwatplantendoen kerstster kerstbom
Beeld:mooiwatplantendoen.nl

De kerstster KAN heel erg sterk zijn!! hij KAN een paar meter groot worden EN KAN ook nog terug komen ( even verder googlen, ik ben daar geen ster in 😉 ) maar hoe dan? Naja, hij is gevoelig voor lage en wisselende temperaturen. Hij wilt graag licht staan en een beetje warmte hebben (nee niet boven een kachel). Zoveel moeite, maar als je ‘m goed hebt staan ben je wel gelijk de QUEEN of PLANTS. en bewijs je direct even je fam: “kijk ik heb groene vingers”.

Hoe kan je zien of een kerstster water nodig heeft?  De plant vraagt om water als de bladeren iets slap worden.

Help, het blad van de kerstster wordt geel of het blad valt uit: Is je plant te nat geweest? Tocht? Koud water of in koud water staat.

Wat kan ik er tegen doen? MMM… ja eigenlijk is je plant nu een beetje verloren, sorry voor het nieuws. Nieuwe kopen is mijn advies, of hopen dat je een leuk soortje krijt met de kerst (liefde geluk!) en met de tips een fantastische kamerplant creëren die je gewoon ook na kerst laat staan..

Good luck en super veel plezier met de laatste voorbereidingen!

2 antwoorden op “Kerstster – de poinsettia plant waarom zo populair met kerst?”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.