Groene vingers of niet? Planten winnen hoe dan ook steeds meer populairiteit

“Goed” nieuws als Bert, de plant, bij jou bruine bladeren heeft of langzaam geel ziet.. Want die plant is niet alleen, jaarlijks zetten we ruim 16 miljoen kamerplanten bij ‘t vuilnis in Nederland.

Nederlanders houden van planten

 

En hebben er gemiddeld 13 in huis. Toch blijkt de verzorging ervan een grote uitdaging en zorgt het gebrek aan kennis ervoor dat in 61% van de Nederlandse huishoudens elk jaar planten bij het vuilnis belanden, of op de composthoop ;).

swanmarket van nelle fabriek Rotterdam betonandmore lossebloemen.nl cactussen

Recent onderzoek van Pokon

 
Pokon is dé specialist op het gebied van plantverzorging, ze verkopen ondermeer plantenvoeding en goed potgrond voor plantenvriendjes.
 
Uit het onderzoek blijkt dat ruim 99% van de Nederlanders planten in huis heeft.
 
Tijdens de coronacrisis is de populariteit van kamerplanten enorm gegroeid. Het gevoel om ergens voor te zorgen is hiervoor een grote drijfveer.
 
Toch is het juist de verzorging van de planten waar het regelmatig misgaat.
 
Te weinig kennis over plantverzorging
In het onderzoek komt verder naar voren dat er per jaar gemiddeld 2 kamerplanten per huishouden niet floreert en wordt vervangen.
 
Vaak is een teveel of juist te weinig water geven de grootste boosdoener. Ook een verkeerde standplaats van de plant waardoor deze teveel of te weinig licht krijgt, wordt veel genoemd. Een deel van de plantenbezitters heeft geen idee waardoor hun plant het niet heeft gered.  
 

Oplossingen

 
Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan advies en kennis. De meest genoemde oplossing is een (verzorgings-)app, daarna een watermeter en ook boeken, een Facebook-groep of forum zijn gehoorde oplossingen. 
 

5 tips voor plantverzorging in de winter

 
  1. De meeste groene (niet bloeiende) planten hebben in de winter minder water nodig, omdat ze in de ruststand staan. Geef je normaal 1 x per week water, dan is in deze periode 1 x per twee weken voldoende. De grond mag best een beetje aan de droge kant zijn!
  2. Door de ruststand hebben groene (niet bloeiende) planten in de winter geen voeding nodig.
  3. Zorg ervoor dat jouw plant niet te dicht bij de verwarming staat. Daardoor kan hij uitdrogen en zelfs verbranden.
  4. Zonlicht doet de meeste planten goed. Het licht zorgt ervoor dat je kamerplanten sterk blijven en de winter goed doorkomen. Bekijk dus goed of jouw plant voldoende daglicht krijgt en verplaats hem waar nodig.
  5. Even niet verpotten! In de herfst en winter gaat de plant in ruststand, dus gun hem die rust ook. Verpotten kan het beste in het voorjaar. 
Hoe gaat het met plant Bert in jouw huis?
 
Mocht je meer willen weten over hoe jij jouw planten het beste kunt verzorgen?
Kijk voor tips, tricks en informatie op https://www.pokon.nl/nieuws-blogs/
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.