Tuintrends voor 2021, alles mag groener!

Inmiddels sneeuwt het in mijn eigen tuin, zo gek om te typen na een twee jaar balkon.. maar die tuin is behoorlijk betegeld. Tijd om maar eens uit te zoeken wat de trends voor 2021 op tuingebied zijn. Want wat is er lekkerder dan in de lockdown met een dekentje op de bank plannen maken voor betere dagen ahead

Meer groen is de norm

Je ziet eigenlijk 3 type tuinen naar voren komen. De “ik wil rust” tuin , de” ik wil wat doen” tuin en de “let’s go” positivo tuin. Ben heel benieuwd welke jou het meeste aanpreekt.

De tuintrends van 2021

In 2020 hebben we, mede door de pandemie, meer tijd in eigen tuin doorgebracht (we konden simpelweg niet anders). Voor veel mensen was en is dit een extra aanleiding om hun tuin aan te pakken.

De Zachte Veilige Tuin


Voor iedereen die het nieuws met alle snelle veranderingen als AI (artificial intelligence) en bijvoorbeeld negatieve klimaat berichten even niet meer kunnen ademen, is rust een belangrijke voor 2021.  Een tuin die een veilig gevoel en bekend beeld oproept. Dit creëer je bijvoorbeeld door afgeronde en organische vormen te gebruiken. Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten met zowel planten als meubels intensiveren de zachte uitstraling.  Waardoor iedereen zich extra op zijn gemak voelt in de tuin. Hierbij is de rustgevende roze kleur als accentkleur goed te gebruiken.  

In de Zachte Veilige Tuin vormen gras, slingerende borders en afgeronde meubelen een uitnodigend geheel.

De planten die in deze trend goed bazen zijn huidkleurig zoals purperklokje (Heuchera) en zijn beweeglijk en transparant als siergrassen. Ook zorgen rijkbloeiende hortensia’s (Hydrangea) voor prettige kleuraccenten. En de ronde potten geven het geheel een huiselijke uitstraling.

De Biotoop Tuin 


Biotoop is een synoniem voor ‘ecosysteem’ of ‘ levensgemeenschap’. Door de klimaatverandering en de pandemie worden we ons ervan bewust dat er iets moet veranderen. We kunnen niet blijven “fast everything”  consumeren is niet meer van deze tijd.

Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang, en dat zie je terug in de biotoop tuin. Want in de tuin kun je een stukje natuur creëren, een ideale omgeving om tot rust te komen en om ongestoord te werken.

Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk en zo kun je de tuin als een klein ecosysteem inrichten.

De beschutte Biotoop Tuin bevat veel hoge planten (zoals siergrassen) die je omringen als een 1.5 meter knuffel. Door gebruik te maken van grind kan regenwater snel de bodem inzakken (goed voor de afwatering) maar het wordt ook opgevangen in de minivijver met waterplanten, een mooie kringloop creëer je zo. De schuttingen van beton en riet geven een extra ambachtelijke en duurzame uitstraling.

Eigenzinnige Patiotuin

De rebbel tuin. Heerlijke trend. 
De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. We slikken die veranderingen niet voor zoete koek. Ook in de tuin is de zoektocht naar nieuwe verhoudingen zichtbaar. De vertrouwde indeling gaat letterlijk op de schop. Kleine halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen maken van de buitenruimte een nieuw, speels geheel.

Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met de bakken en de planten blijft de tuin spannend.

De monochrome, krachtige kleurvlakken, de geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én het ronde venster als doorkijk naar die toekomst, is deze patiotuin voor mensen die de nieuwe tijd omarmen.

Kleurrijke planten als zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een designmeubel maakt het af.

Deze tuintrends zijn  door trendwatcher Aafje Nijman + de tuinbranche tot stand gekomen. Zelf ben ik fan van de kleuren van de rebel tuin. En de beestjes een fijne plek geven van de tweede en de ronde vormen van de eerste trend. Heerlijk  om te mixen in 2021 dus!

Bron: Tuinbranche Nederland/Alpha communications 
Fotocredits: Maayke de Ridder

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.