Mix nu bloembollen voor kleur in het voorjaar

Het lijkt nog ver weg, maar stel je je voorjaarstuin of -balkon eens voor… Bloembollen mogen daarin niet ontbreken, toch? Het is nu tijd om ze te planten! Een extra mooi effect krijg je door bloembollen te mixen. Je kunt je helemaal uitleven. In het voorjaar word je rijkelijk beloond met de bloemenmix die bij jou past!
 

Kies je kleuren voor ‘t voorjaar

Bij het mixen van bloembollen kun je volop experimenteren, bijvoorbeeld met kleur. Houd je van vurig, dan kan je kiezen voor de vlammende kleuren oranje, rood en geel. Kan het je niet bont genoeg zijn, meng dan contrasterende kleuren met elkaar, zoals geel met blauw en paars met oranje. Wil je juist rust en harmonie, dan is de kans groot dat je voor pasteltinten gaat. Of je kiest voor één kleur in verschillende tinten: ton-sur-ton, bijvoorbeeld lichtroze tot donkerroze. Het is maar net waar je van houdt. 

Leef je uit

Let bij het mixen ook op vorm en hoogte. Als je het lager wilt houden, kies je bijvoorbeeld voor een mix van dwergiris (Iris reticulata), vingerhelmbloem (Corydalis solida), boerenkrokus (Crocus tommassinianus) en blauw druifje (Muscari). Wil je graag spelen met verschillende hoogtes, dan kies je voor reuzenui (Allium giganteum) die boven tulp (Tulipa) uittorent. Of meng keizerskroon (Fritillaria imperialis) met tulp; zelfs met dezelfde bloemkleur vallen ze allebei op door hun compleet verschillende bloemvorm.

Je kan ook een mix maken van bloembollen die op verschillende momenten bloeien, dan ben je het hele voorjaar verzekerd van bloemen.

Husselen, strooien en planten

Voor een natuurlijk effect hussel je de bloembollen eerst door elkaar in bijvoorbeeld een emmer. Strooi de mix vervolgens uit de losse pols over de grond. Daar waar ze liggen, plant je ze. De diepte verschilt per soort en staat op de verpakking.

Vuistregel is de bol drie keer zo diep te planten als de hoogte. Een bol van 3 centimeter hoog komt dus 9 centimeter diep te staan. Plaats de bloembollen met de neus (het puntje) naar boven. Bij kleine bollen hoeft dit niet. Kortom: mix nu en geniet in het voorjaar!  

Tips

  1. Geef een persoonlijke bloembollenmix als cadeau, dan denkt de ontvanger in het voorjaar nog eens aan je. 
  2. Wist je dat er kant-en-klare mixen te koop zijn? Lekker makkelijk toch! 
  3. Bloembollenmixen doen het ook goed in potten en zijn dus prima  voor op een balkon!

Neem een kijkje op www.bloembol.org voor meer informatie en inspiratie over bloembollen.

Meer voorjaar blogjes lezen?

10 weetjes over tulpen: Waarom je de tulp in je tuin moet hebben!

Binnenkijker bij : Martin Braas; Tulpen broeien proces in beeld

Binnenkijker: Bearflowers hoe groeien vollegrond tulpen?

Binnenkijker; Fam flowerfarm DE mooiste tulpenvelden van NL

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.