Cymbidium inspiratieweken bloem v/d maand November

November DE maand dat de cymbidium staat te stralen! En ook als je geen oma bent, is de orchidee sowieso een van jouw favorietes, toch?! Lees je mee?

Betekenis Cymbidium

Een van de redenen dat het een favoriete bloem is van jou, door zijn mooie betekenis. Want in China staat de Cymbidium al eeuwen symbool voor gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap. De bloem wordt ook bij ons beschouwd als een speciaal geschenk tussen vrienden en vriendinnen. Er zijn ook soorten die een verfijnde, zoete geur afgeven. De Chinese wijsgeer Confusius omschreef die geur als ‘de koning der geuren’.

En doordat de Cymbidium tegenwoordig vaak als bruidsbloem wordt gebruikt, is een moderne betekenis en staat de Cymbidium voor: ‘Sprookjes worden werkelijkheid’.

Cymbidium inspiratieweken bloem v/d maand November
Groot & klein

Naast een mooie betekenis, kan je er ook super veel mee!  Want de snijorchidee zijn er in twee soorten; klein- en grootbloemig. Grootbloemige Cymbidiums hebben een steellengte van 40 tot 100 cm (gemiddeld 70 tot 80 cm). Kleinbloemige soorten zijn 30 tot 70 cm hoog. Het aantal bloemen hangt onder meer af van de steellengte en kan oplopen tot meer dan 25 bloemen per steel. Hierdoor heb je echt een mooie losse bloem in je vaas, die je naar wens aankleed met nog meer favoriete bloemen LOVE IT!

Cymbidium inspiratieweken bloem v/d maand NovemberCymbidium inspiratieweken bloem v/d maand November snijorchidee

Kleuren en vormen van de orchidee

Hoe herken je de cymbidium? De Cymbidium herken je aan de lange tak vol met bloemen verdeeld over de totale lengte van de steel. Er zijn groene, witte, roze, gele, rode, bruine, paarse, oranje en tweekleurige bloemen. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is Grieks voor bootje en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan.

Cymbidium inspiratieweken bloem v/d maand November

Korte dag, lange bloei

De Cymbidium is een zogenaamde ‘korte dag’-bloem. Dat wil zeggen dat ze pas gaat bloeien als de dagen korter worden. Het ‘seizoen’ voor de orchidee begint in oktober duurt tot en met maart. In deze maanden zijn de meeste soorten en kleuren verkrijgbaar en is de bloei extra lang. Heeft er nog iemand wat aan de wintertijd ;’)

Verzorgingstips voor de Cymbidium als snijbloem

Je hebt een goede koop (of leuke krijger) aan een cymbidium! Deze losse bloem staat namelijk zo’n 2 a 3 weken te pronken in een vaasje! HOE? :

  1. Zorg dat de vaas schoon is en vul met water. Als de steel in een laagje van 10-12 cm staat, is dat voldoende. Voeg bloemenvoeding toe.
  2. Snij één centimeter van de stengel schuin af en zet de bloem in het water. Snij elke vijf dagen een centimeter af en ververs gelijk het water.
  3. Zet de bloem niet in de volle zon of op de tocht.
  4. Geen (rijpend) fruit in nabijheid van de bloem, daardoor wordt de uitbloei versneld.
  5. Hoe koeler in huis, hoe langer de bloei. Zet bloemen daarom niet vlakbij de centrale verwarming of kachel.
  6. Bewonder de bloem van een afstandje en raak het binnenste van de bloem niet aan. Door het stempelkapje aan te raken wordt stuifmeel verspreid. Dat leidt tot een minder lang vaasleven.

En is de snijorchidee: de cymbidium een favorietje van jou?

Fotocredit :www.orchids-info.com

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.