Is het je ook opgevallen, steeds meer bloemen zijn verpakt in afbreekbaar plastic of zelfs papier? Door de klimaatveranderingen en de vele campagnes tegen de klimaatveranderingen, is ook zeker in bloemenland veranderingen te zien.
Grote spelers als Koenpack, Dillewijn Zwapack, Decowraps.. allemaal hebben ze duurzame verpakkingen in de schappen. Wat bij de bloemist en supermarkt en zelfs kweker tot verandering leidt.
Waarom duurzame verpakkingen on the rise zijn:
De meest gebruikte bloemen verpakking is plastic, gemaakt door gebruik van fossiele brandstoffen.. En het plastic scheiden gaat ook niet altijd al te best, laat staan het recycling proces (waar vaak het plastic verbrand wordt, wat de CO2 uitstoot dus nog groter maakt).
“Duurzaam handelen is niet alleen bomen kappen, maar ook weer aanplanten. Het is ook zorgen dat producten langer mee gaan, recyclebaar zijn en niet of minder belastend voor het milieu. Misschien is er wel geen eenduidige definitie van duurzaamheid, maar moeten we gewoon allemaal íets doen. ” – Koenpack
Waarom wordt er dan toch gekozen voor plastic verpakkingen?
Voor bescherming van de bloemen, de doorzichtbaarheid van plastic zorgt ervoor dat je de bloemen goed kan zien & plastic kan makkelijk in het design proces worden meegenomen. Zoveel leuke printjes! En ook kosten, plastic hoesjes zijn nu eenmaal goedkoper dan ‘betere’ alternatieven. Want massa=kassa. Hoe meer bedrijven overstappen op alternatieven, hoe goedkoper de alternatieven worden.. dan zien we een transitie!
Dus verpakkingen worden duurzamer.
Door te kijken hoe de CO2 uitstoot ook in de bloemenverpakkingen omlaag kan. En omdat zoveel bedrijven duurzaamheid belangrijk vinden, vind ook in de bloemensector een omslag plaats. Voor nu is het nog ‘zoeken’ wat het beste werkt..
Zo zijn bedrijven aan ’t experimenteren met;
- minder dikke plastic hoezen (scheelt netto plastic!) en gerecyclede plastic hoezen, deze zijn vaak melkachtig van kleur (dus verliest het zijn transparantie). Plastic is bijvoorbeeld PP, PET, LDPE, HDPE en hernieuwbare plastic als PLA;
- PLA (Polyactic Acid) hoezen, is goed recyclebaar, maar duurt ca. 12 weken om goed industrieel gerecycled/gecomposteerd te worden. Het is gemaakt van hernieuwbare bronnen als suikerriet of mais. Maar let op: PLA hoezen gooi je bij restafval weg, omdat PLA hoezen een andere samenstelling heeft dan ‘nieuw/normaal plastic’
- BIO-LDPE (bio-plastic), hoezen gemaakt uit suikerriet (bij decowraps). Zelfde eigenschappen, ook qua recyclen als normaal plastic maar dan zonder de fossiele brandstoffen.
- Hoezen van Papier (hier heb je ook veel verschillende vormen, oa. Hydro papier (is waterresistent.. wel zo handig met bloemen die in water staan).
Beste duurzame optie voor het verpakken van bloemen?
Het is lastig te zeggen welke optie nou het beste is. Het niet verpakken zou ik zeggen ;’), helaas breken dan alle bloemetjes snel af & je geeft het niet leuk weg. Lastige keuzes, maar erg fijn dat ook de bloemensector nadenkt over het milieu. Bloemen houden van mensen, en de verpakkingen nu ook!
Good to know:
Vind je het OK compost logo op je verpakking? Dan is deze niet per definitie goed om bij het groen afval (GFT) te stoppen. Het is inderdaad composteerbaar maar dit vereist zo’n 12 weken (industrieel, in eigen tuin is het zeker niet 12 weken. Terwijl in de recycle fabrieken een omloopsnelheid heeft van zo’n 2 weken (met andere woorden, het breekt dus niet in twee weken goed af om het composteerbaar te maken). Dus de Ok compost gewoon bij rest afvalbak 🙂
“In order to minimize the environmental impact of packaging, it is imperative that we reduce where we can, but in the fast convenience driven economy, also use as much renewable materials which can be recycled as many times as possible.” – Decowraps
Meer over duurzame verpakkingen:
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.