Hotspot: Park de hoge Veluwe ofwel hutje op de hei. Mijn droom locatie

Er zijn een paar plekken in je leven waar je je intens gelukkig voelt. Dat is als het goed is je eigen huis. Hallo huisje boompje beestje, maar ook in de natuur kan je deze geluksmomentjes vinden. Ik heb mijn favoriete plekje gevonden. En dat is op de hei.

lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Mocht ik ooit gaan verhuizen, kan je mij vinden in een hutje op de hei FOR SURE.  Want voor wie ook in de randstad woont, is het soms heel erg lekker om even te aarden. Niet om zweverig over te komen, maar van dat 24/7 online zijn word je af en toe best gek. Park de hoge Veluwe is het ene plekje waar ik weer even tot rust kom. Niks moet, natuur overal  met als hoogte punt hei & je kan eindeloos fietsen en wandelen.

lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Park de hoge Veluwe

Gelderland heeft een prachtig natuurgebied. Waar veel groen, heide, hertjes, schapen, eekhoorntjes en ander natuurpracht te zien is. Een mega gebied met loof- naald- en gemengde bossen, natte en droge heidevelden en stuiflandschappen die je per auto of per fiets / ter voet kan ontdekken.

Geluk is niet te koop, maar voor 9.30 entree p.p + een auto parkeren voor 3.30 kom je aardig dicht bij het geluk!lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Zet de tomtom aan op Hoenderloo, Otterlo of Schaarsbergen en je komt uit bij een van de drie ingangen. Bij Hoenderloo heb je genoeg parkeer gelegenheid & kom je direct langs de paarse heide > TIP. Je kan, als je alle drie de ingangen wilt zien op de fiets / lopend 40 km lang rondje park doen. Het park is open van 9 uur tot 8 uur (september) en in oktober tot 7 uur ‘s avonds.

Good to know:  Het is nu Bronsttijd = paartijd in september t/m oktober. Dat betekent dat de edelherten opzoek gaan naar een leuk vrouwtje of 3. Je bent nu dan ook eigenlijk verzekerd om een hert te spotten of in ieder geval te horen brullen. Vooral als het een beetje begint schemeren. Magisch.

Gratis fietsen want Nederland is Fietsland

Wanneer je binnen bent, staan er echt mega veel witte fietsen op je te wachten. Je kan deze gewoon pakken & gebruiken voor die dag. Heel fijn! want als je wat wilt drinken (Vlak bij het Kröller-Müller museum & bij het park restaurant met grote speeltuin) is het toch gewoon 5 km. Je mag overal stoppen, je fiets netjes parkeren en dan ter voet verder gaan om de mooiste heide stukjes te ontdekken. Er staan van die rode met witte ANWB paddenstoelen & elke fiets heeft een kinderzitje > handig voor je tas.lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Wil je een fotoshoot doen tussen de paarse hei? wacht dan niet te lang meer. De paarse gloed van de heide wordt al snel dof en bloeit nu sneller uit door de bakken met regen die het najaar met zich meebrengt.

lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Woon jij nou te ver van de Veluwe af?

Haal dan gewoon heide voor in je eigen tuin. Roze / paars wit of zelfs meer kleurig. Het najaar geef je ook zelf kleur.

lossebloemen heide park de hoge Veluwe

Tips om hei thuis goed te onderhouden:
  1. Wanneer je heide in de volle grond zet, dompel ‘m eerst goed in het water en zet hem daarna pas in de grond.
  2. Hei heeft liever in 1 keer een grote plons met water, dan elke dag een beetje
  3. In de natuur komen schapen de nieuwe scheuten opeten, heb je nou geen schaap? Punt de hei dan zelf af in het voorjaar met een snoeischaar. Dan neem je direct na de bloei de dode bloemetjes mee. Maar let op, niet te fanatiek heide snoeien, dan komt hij moeilijk terug.
  4. Zowel struikheide : Calluna ( zomerheide) en dopheide Erica tetralix (winterheide) trekken vlinders aan!
  5. Heb je een kalkrijke of kleigrond? Heide vindt dat niks. Hei houdt wel van een zure bodem. Je hebt speciale aarde verbeteraars voor zuurminnenden planten.  Een hortensia is ook een zuurminnenden plant. Is hij bij jou thuis blauw? dan weet je zeker dat je een zure bodem hebt & je direct je heide een perfecte bodem geeft.
  6. Je kan zomer en winterheide het hele jaar door planten (behalve als het vriest).
  7. Wil je heide in een pot? Richting het najaar zou ik dan winterheide aanraden, die kan net eventjes wat meer hebben.
  8. Hei is echt een buitenplant, dus liever niet binnen in je woonkamer zetten.

Dit weekend is het weer heerlijk nazomers weer. Echt een aanrader dus om nu het nog kan de heide met al zijn Flora en Fauna op te zoeken met al zijn mooie kleuren!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.