Je huis stijlen met planten en bloemen.. leuk! maar welke zijn niet giftig voor katten?

Nu de herfst is begonnen, wordt het weer eens tijd om leuke hebben dingetjes in huis te halen om op regenachtige dagen tegen aan te kijken. Losse bloemen en groene planten fleuren het interieur weer op! Maar welke kan je beter niet kopen met katten in huis? Want van een beetje giftig tot zelfs dodelijk, zijn niet alle bloemen en planten geschikt voor katten vriendjes. Heb jij een kat? of van plan om een fleurige bloemetjes cadeau te doen? Lees dit eerst eventjes & ga voorbereid op pad.

Dat ik allergisch ben geworden voor katten, neemt nog niet weg dat ik het geweldige beestjes vind. Van Garfield eigenwijs, vogelkillers tot knuffelkatten, deze huisdieren hebben wat liefs. En die mening deel ik met vele. Want met de opkomende katten cafe’s in grote steden, Grumpy cat, kattenfilmpjes en 2,6 miljoen katten in huishoudens zijn katten echt populair. Om die reden wil ik wel met een gepast cadeau aankomen bij vele katten bezitters. Het zou toch wat zijn dat deze huisdieren het loodje leggen door mijn gegeven plant of verkeerde losse bloemen. No thanks!

“Plant lady is the new cat lady, of was het nou andersom”

Waarom knagen katten aan kamerplanten en losse bloemen?

Je zou denken, wat moet een kat nou met een plant? En echt niet alle katten zijn van die donderstenen. Maar als ze eenmaal een eigen karakter hebben, kan het dus zijn dat ze het gemunt hebben op bloemen en planten.. FIJN! – not.

Wat kan de trigger zijn? Ten eerste kan ‘t ‘kattenkwaad’ zijn, ja het woord bestaat niet voor niets! Als katten zich vervelen kan dit betekenen dat ze aan planten en of bloemen gaan knagen. Ten tweede kunnen katten ook gewoon opzoek zijn naar groen, voor zijn haarballen. Tot slot kan je kat de vaas omgooien voor het water. Maar door het voedingszakje, is het water giftig voor katten.. dus let op!

Hoe leer je een kat het knagen aan bloemen en planten af?

Zorg dat je voldoende bakje(s) met water in huis hebt staan, dan hoeft je kat niet zoveel moeite doen om eerst je bloemen uit de vaas te krijgen.

Daarnaast is het handig, zeker wanneer je een binnenkat hebt, om kattengras in huis te halen. Dan heeft je kat zijn eigen plant, en maakt hij zich om jou geliefde plantjes niet meer zo druk.

Daarnaast wordt de plantenspuit vaak effectief genoemd, maar enkelte gebruiken wanneer je de kat op heterdaad betrapt.. Ā En ja, de plantenspuit is een veelgebruikte manier om de kat te corrigeren maar helaas zorgt het vaak juist voor problemen. Een agressieve of angstige reactie is niet onbekend, waardoor een kat gedragsproblemen gaat ontwikkelen.. mmm. (Elke kat reageert natuurlijk anders). Het is dus niet ten YES om hiermee aan de slag te gaan, een plantenspuit zou ik alleen gebruiken om planten te besproeien šŸ˜‰Ā 

Oh en planten en bloemen met ‘sprietjes’ en uitstekels zijn natuurijk zeer verleidelijk voor katten. Zeker om mee te spelen & even te proeven. Misschien idee om die te laten staan šŸ˜‰

Welke losse bloemen en planten zijn gevaarlijk?

Om te beginnen is het sowieso niet handig als je kat van planten en bloemen snoept. Want van elke plantaardige bloem of plant kan je kat last van zijn maag krijgen.

Echt gevaarlijk zijn bloemen en planten, pas als de kat in kwestie elke dag gedurende een lange tijd aan de planten en of bloemen knabbelt. Dus wanneer je de vaas of plant hoog zat hebt staan, en je kat komt er 1 keer langs is het niet gelijk een big issue.

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! (en het levert veel minder stress op als je gelijk de juiste bloemen en planten hebt). Geldt overigens niet voor de lelie en Dieffenbachia, die zijn echt dodelijk!

10x Gevaarlijke Losse Bloemen voor katten
 1. Lelie

  De lelie is oh zo mooi, ruikt heerlijk, maar zeer zeer giftig voor katten! Het blad, de bloem en het stuifmeel is allemaal dodelijk. De nierfunctie komt uiteindelijk door deze vergiftiging stil te liggen.

  Als je kat langsloopt en niet eens van de lelie knabbelt, maar het stuifmeel op zijn snuitje, lijfje of pootjes terechtkomt. Is het hoogstwaarschijnlijk dat hij zichzelf even schoonlikt. Hierdoor komt het in zijn systeem wat van irritatie tot inwendige problemen veroorzaakt.

  Geef dus echt nooit lelies als je weet dat je vriend of vriendin een kat in huis heeft. het is echt geen leuk cadeau jammergenoeg.

  lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 2. Amaryllis

  Zowel de plant (de bol, zo leuk met de kerst) als de bloem is giftig. Want deze bloem is verwant aan de lelie, en kan bij de kat leverschade veroorzaken.
  Amaryllis katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 3. Hortensia

  Ook de hortensia als plant kan je beter niet kopen. Maag en darmproblemen veroorzaken deze mooie bloemen en planten bij je kat.
  katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 4. Zuidenwindlelie

  Ook wel bekend onder de naam ornitogalum ; staat zo ongelofelijk lang, maar voor mensen met katten is het niet de meest handige bloem. Ā Want een Zuidenwindlelie is niet direct dodelijk voor katten, maar wel giftig.
  katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 5. Chrysant.

  Chrysanten komen in heel veel soorten voor, de meest prachtige kleuren. En nu het herfst is, de bolchrysanten! maar helaas niet geschikt voor mensen met katten.Ā Chrysanten katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 6. Gloriosa

  Met zijn gevlamde bloemenblaadjes en stampertjes naar beneden, is het een bijzondere verschijning. En super leuk voor in een losvaasje. Wat minder leuk om deze toe te voegen aan een bos wanneer jij of degene waar je naar toe gaat een kat heeft.

  lossebloemen gloriosa
  Gloriosa
 7. Gladiool
 8. Narcis
 9. Calla
 10. Eucalyptus
10x Veilige bloemen voor kattenliefhebbers
 1. Gerbera

  Prachtige bloem, goed te combineren en heeft geen blad. Daarnaast is het niet erg als je kat er per ongeluk een hapje uit neemt.
  katten Gerbera lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 2. Roos
 3. Leeuwenbek
 4. Asters
 5. Dille
 6. Freesia
 7. Lisianthus
 8. Waxflower
 9. Zonnebloem
 10. Limonium
Gevaarlijke Planten voor kattenliefhebbers
 1. Dieffenbachia

  En prachtige plant om te zien, vooral deze dieffenbachia reflector. Maar dit plantje is zo zo giftig! zowel voor de mens als voor de kat. Want wanneer er een blad afbreekt, of er wordt in de plant gebeten, komt het sap vrij.

  Het sap is net een scheermesje en snijdt overal doorheen. Wanneer je kat dit binnenkrijgt, tast het direct de keelholte, aldus zijn ademhaling en zijn maag aan. Een no buy voor in huis als je een kat of kind hebt.

 2. Cyclaam

  Een plantje die graag wat warme om zich heen heeft. Maar helaas niet de warmte van een kat. Want ook dit plantje is giftig voor een kat.
  Cyclaam katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 3. Ficus

  Veel soorten met heel veel prachtige bladeren. En ik moet zeggen een super makkelijke plant! Maar ook giftig voor katten.

 4. Sanseveria

  Hele sterke planten, maar het sap is helaas giftig voor je kat. Het tast zijn slijmvliezen aan.
  katten lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

 5. Kerstster

  Misschien nog wat vroeg, maar de kerststerren zijn al wel te koop. Het plantje geeft bij het knagen aan de plant wit giftig sap. Opletten dus!

 6. Monstera / gatenplant

  Helaas, helaas.. ook deze mega populaire plant is giftig voor katten. Ondanks ze wel vaak afblijven van de Monstera, is het misschien verstandig om er rekening mee te houden als jou kat graag aan planten knaagt.

 7. Appeltje der liefde

  Echt super leuk plantje om aan mensen die gaan samenwonen te geven. Of aan je vriendin die iets meer liefde verdient. maar! let op als diegene een kat heeft is het niet zo handig. Die leuke ‘appeltjes’ zijn echt giftig en niet alleen voor katten!

 8. Azalea

  Populaire plant in bejaardencentra.. misschien wel omdat er geen katten mogen rondlopen.

 9. Klimop/hedra

  Doet het goed in de tuin en in huis… Het is een hanger die snel groeit en niet veel eisen heeft. Maar een no go met een kat die in planten bijt.

 10. Kalanchoe

  Old school vetplantje met bloemen, erg makkelijk ! kleine en grote potjes kan je met deze leuke plantjes vullen. Bijvoorbeeld voor in je keukenraam.. want hij heeft niet veel water nodig en in een veel kleurtjes. Ondanks al deze positiviteit is het sap is giftig voor je kat.

VeiligeĀ Kamerplanten planten Voor je kat
 1. Orchidee

  Orchidee lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten
  De phalenopsis, Orchideeen zijn prachtig met heel veel soorten en kleurrijke bloemen (of wit zoals hierboven). Doen het goed in de vensterbank & ook als je een kat hebt kan deze plant geen kwaad.

 2. Bromelia
 3. Kattengras

  Echt een aanrader voor kattenhouders. De kat kan met zijn eigen gras aan de slag om zijn haarballen weg te werken en daardoor blijven jouw andere planten leven. Good to know: Katten verteren het gras niet, en braken dit dus uit. Dit hoort erbij!

 4. Slaapkamergeluk
 5. Bamboo
 6. Peperomia

  Naast de pilea zijn er heel veel broertjes en zusjes. De peperomia familie is geschikt voor mensen met katten. Tof als je een stekje cadeau wilt doen!

 7. De palmachtige (M.U.V. de vredespalm)

  lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten
  Er zijn heel veel palmachtige. Maar gelukkig voor jou die de urban jungle trend wilt volgen + kat in huis, kan je deze tropische groene planten gewoon in huis halen muv vredespalm. Palmplantjes hebben niet heel veel licht nodig, dat maakt dat ze erg makkelijk zijn voor welke plek dan ook in huis. Ook staan palmbladeren in losse vaasjes heel leuk!

Wat te doen als je kat de giftige plant of bloem wel heeft gegeten?

Het ligt eraan hoeveel, welke plant en wat de symptomen zijn. Van gebrek aan eetlust tot braken, huidirritatie, stuiptrekkingen, diarree tot opgezwollen tong.. Er zijn nogal wat symptomen wat kan duiden op een vergiftiging. Wanneer je een kat hebt met een afwijkend gedrag en het niet vertrouwd, ga dan langs bij de dierenarts. Vertel dan ook zeker welke plant of bloem je in huis hebt waar hij van heeft gegeten. Wellicht ligt de oorzaak helemaal niet bij de plant of bloem met het gedrag of symptoom.. maar alle informatie geven is natuurlijk cruciaal.

Dierenarts

Wanneer jouw kat van een lelie of Dieffenbachia plant heeft ‘gegeten’ is het noodzakelijk dat je naar een dierenarts gaat! Want deze bloem en plant kan de dood voor het arme beestje betekenen.

lossebloemen welke losse bloemen en planten zijn giftig en welke veilig voor katten

Heb jij nou een plant of een losse bloem die gewoon geschikt is, dat wil zeggen, je kat is niet ziek geworden na het knagen.. laat het hieronder dan vooral weten! Hoe meer we van elkaar leren hoe mooier de wereld wordt.

šŸ™‚

EĆ©n antwoord op “Je huis stijlen met planten en bloemen.. leuk! maar welke zijn niet giftig voor katten?”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.