Kerstroos – de helleborus als losse bloem of als plant een musthave

Plantje hier, bloemetje daar. Met kerst ben je niet zo klaar.. alles moet gezelliger, feestelijker en fleuriger YESSS! zoek je nog een beauty voor in je collectie? Met de kerst (oke de wintermaanden) kan je de helleborus binnen zetten EN als losse bloem is hij ook super leuk.  Lees snel verder.

Onder het mom van ; “shoot, welke bloemen/planten kan ik geven met de kerst aan schoonmoeders, oma’s opa’s en ouders…” want nog heel even wachten & het wordt weer volproppen met alle dineetjes (wel zo attent om wat mee te brengen, iets waar je lang en goed over na hebt gedacht – of gelezen – graag gedaan ;))

Mijn suggesties voor planten of losse bloemen tot nu toe (die echt elke winkel – waar ze bloemen verkopen-  nu heeft):

  • Als losse bloem:  de amaryllissen de bloem op dit moment! (super leuk in een kerststukje – goud is trendkleur maar kijk zeker even wel interieur degene heeft waar je naar toe moet- want hey niet iedereen wilt met alle trends mee) Of combineer de amaryllis met een ilex tak en eucalyptus  of ga voor een No water amaryllisbol  (dat is zo een die echt IEDEREEN tot bloei kan laten komen, ook al is dat met pasen.. hij komt uit haha)
  • Een leuk (niet te duur) plantje : de kerstster

En nu de kerstroos

helleboris-kerstroos-plant-mooiwatplantendoen-kerstboom-bloemenblog
Beeld: Mooiwatbloemendoen.nl

Helleborus – de kerstroos

Vroeger, met de korte OE, vonden kwekers het fijn om deze plant bloeiend te krijgen in de winter (ipv het voorjaar) met kassen hebben ze dit voor elkaar gekregen met vooral de meest bekende helleborus soort; Helleborus Niger. Een prachtige witte, hele sterke bloem/plant, die een kroontje in zijn hart heeft. De helleborus staat voor overleven en draagt met trots zijn bijnaam als kerstroos. De kerstROOS, super vreemd aangezien dit plantje familie is van de ranonkel.

Waarom is deze plant dan zo populair met de kerst vraag je je nu af. Naja dus 1) omdat het een plant is die met kerst bloeit MOOI!

en twee de symboliek van de kerstroos heeft er vast wat mee te maken:

” Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontstaan. Hoe? nou zoals veel legendes MAGISCH: uit de tranen van een arme herder. De herder had geen geschenk voor het nieuw geboren kindje Jezus, en kon zo toch bloemen geven.  ” – mooiwatplantendoen.nl

Is een helleborus wel leuk om te geven met de kerst?

Ja. Dit is zo’n plant die JAAAAREN meegaat, en elke keer een kerst meemaakt. Als dat nog geen fijn geven is 🙂

En daarbij, je weet zeker dat ze deze plant niet opeten/ drinken (van die fijne cadeautjes waar je maar huuul even wat aan hebt ;)) want de helleborus is een naam die de ontvanger al waarschuwt “eet mij niet!” : afgeleid van hellein = doden. en bora = voedsel.

Dus wanneer je dit als voedsel gebruikt (wortels voornamelijk) is het giftig.

kerstroos-helleboriu-mooiwatplantendoen-kerst-arrangement-losse-bloemen-blog
Beeld: mooiwatplantendoen.nl
Hoe te combineren?
Als plant

Zoals veel bloemen ontstaat deze joekel van een losse bloem uit door een plant. Wil je een plantje geven, top. Als de ontvanger een tuin heeft, mag hij/zij ‘m een mooi plekje geven ( halfschaduw) en ‘m vervolgens jaren laten staan. De helleborus is namelijk een vaste plant. PS. de bijen, en daarbij ook de diversiteit in groente en fruit & ons bestaan (ja die bijen zijn echt vet nodig) danken je hartelijk, ze vinden deze plant echt GE- WEL- DIG.

Wil je de helleborus liever binnen neer zetten? dat vind hij prima voor een korte periode (met kerst de kerstroos decoreren binnen, kan geen kwaad) maar het liefst staat hij te bloeien in de tuin of balkon (hij kan min 20 hebben!)

ps. Hij houdt niet van natte voeten, laat dus geen water staan in de pot. Maar ook niet van uitdroging. DUSSS, als je ‘m binnen zet moet je ‘m even in de gaten houden. Hij laat gelukkig duidelijk merken wanneer hij water wilt, hij laat dan zijn blad iets hangen. Binnen een uur staat hij na het water geven wel weer te shinen. Easy care dus.

Als losse bloem

HE HE . Ja we zijn bij de losse bloemen aangekomen. Het is een super gaaf (vaak) groene bloem – je hebt echt MEGA veel soorten, dus het kan zijn dat jij een roze, paarse of groen met … kleur tegen komt bij het bloemen shoppen. Eigenlijk kan je deze beauty met heel veel bloemen combineren. Zoals met bijvoorbeeld de bloemen die ook lang staan: chrysanten en zuidewindlelie, kerstballetje erbij en you are ready to rumble (om op visite te gaan he ;)).  Of los in een vaas zetten. Want HEY, losse bloemen zijn super stoer en vooral deze winterbloeiers.

Snij de bloem goed schuin af, lauwwarm water en van genieten.

kerstroos-helleboris-tulpen-rozen-mooiwatbloemendoen-boeket-bloemen-bloemenblog-losse-bloemen
Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Eén antwoord op “Kerstroos – de helleborus als losse bloem of als plant een musthave”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.