De 10 leukste ORANJE bloemen voor het koningsdag feest

ORANJE boven ORANJE boven!! Nee geen WK dit jaar (ja ik skip dit snel) maar Koningsdag schiet aardig op! En dan moeten er natuurlijk oranje bloemen op tafel. Maar welke lossse bloemen zijn dan gaaf om in huis te halen?

De kleur oranje op koningsdag! Check maar wat is de betekenis van de kleur oranje?

Ons oranje koningshuis! (komt vanuit VROEGAAH toen Willem #1  van oranje (die van Nassau wat je altijd in het volkslied zingt !) de franse prinsdom; Orange geërfd. Sindsdien zijn we aan Orange – yes ook de kleur – (Nederlanders zijn lekker nuchter en nuttig/praktisch ingesteld, & OKOK het was ook de kleur van de sinaasappelen die centraal stonden, wat Orange ook letterlijk betekent overigens) gebonden tot nationale kleur. Tot zover het zeer korte (google) geschiednis lesje.

Vandaag de dag heeft de kleur ALLEEN MAAR positieve betekenissen; zo staat oranje voor – Energie, vriendschap, macht, enthousiasme,

En bovendien staan oranje bloemen voor; kracht, warmte, gezelligheid, optimisme, sportiviteit, plezier en natuurlijk vrolijkheid.

Maar ik heb helemaal geen oranje in huis, waarom zou ik dan oranje bloemen in huis halen?

Een oranje bos bloemen, je kan er van gruwelen OF je bent er trots op. Want het is de kleur van onze leeuw(innen) en met koningsdag kleurt alles en iedereen oranje. DUS, ja als je twijfelt om een los bloemetje in huis te halen met de oranje kleur; dit zijn de leukste voor jou op een rijtje ! (dan kan je altijd nog zelf kiezen of je deze ‘ gewaagde’ keuze neemt)

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog oranje bos bloemen
Oranje bos bloemen – foto: mooiwatbloemendoen.nl

1. De Strelitzia – Paradijsvogelbloem

Met zijn oranje kam is dit een van mijn all time favorites; de strelitzia ook wel de paradijsvogel genoemd. Deze beauty staat erg lang en heeft een extra hanenkam in zijn “snavel” zitten. Je haalt deze eruit als zijn oranje gloed eraf gaat (en je de losse bloem of course nog niet wilt weggooien)

Dus als tip: Haal je duim vanaf het begin van de kuif langs de rand van de snavel en haal ‘m voorzichtig tevoorschijn. TADA zo weer 3 dagen extra genieten van deze paradijsvogelbloem.

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Strelitzia - paradijsvogelbloem
Strelitzia – foto: mooiwatbloemendoen.nl

Ik schreef al eerder over de strelitzia; Ode aan de tropische Strelitzia ofwel paradijsvogelbloem

2.  ANJER- Dianthus

Een anjer voor jou KANJER (oke Willem is dan in dit geval de kanjer, ja er is een keer een marketingscampagne geweest ; een anjer voor een kanjer en dat blijft lekker hangen in mn koppie) want wat een top land hebben we toch. De anjer staat symbool voor liefde en hartstocht.

Een witte anjer staat trouwens symbool voor waardering  🙂

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Anjer
Anjer – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

3.  Trosanjer

Meer anjers voor het zelfde geld? Kies dan voor een toffe trosanjer 🙂

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Trosanjer
Trosanjer – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

4. De klassieker; de oranje roos

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Roos
Roos – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

ZOVEEL soorten oranje. Maar 1 dingen hebben oranje rozen gemeen: ze staan namelijk voor waardering en sympathie.

Wat belangrijk bij rozen is? rozen drinken veel & haten vies water. Drupje chloor help ze langer te laten staan. Het slaphangen van ‘t kopje van de roos voorkom je door de steel een stukje schuin af te snijden.

5. Keizerskroon – Fritillaria

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Keizerskroon/Fritillaria
Keizerskroon/Fritillaria -Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

We hebben dan geen keizer maar de keizerskroon is toch wat makkelijker uitspreken dan de Fritillaria. Deze bloem is in het voorjaar vollop te verkrijgen en staat heel fancy tussen de strelitzia (1.) en de gerbera (lees je zo)
Bloemencorso bollenstreek praalwagen bloemen losse bloemen blog Noordwijk

EN als je ‘m als plant zijnde in je tuin zet (moet je wel een grote tuin hebben, anders heb je alleen als voordeel dat hij HUUL mooi is) De Fritillaria plant houdt mollen op afstand (is maar goed dat wie is de mol afgelopen is). Dus geen grote gaten in je gazon !

6. Kalanchoe

Heel sterk bloemetje, die je ook als snijbloem kan kopen. Je kent het bloemetje misschien al van het plantje wat bij je opa en oma op de salontafel staat. Opa en oma’s weten wat kwaliteit is (want vroeger was altijd alles beter) + vintage is the new black of was het nou orange (ja ik kijk netflix)

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Kalanchoe
Kalanchoe – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

7. Lelie

Je kan niet tegen de geur, je haat dat de stuifmeeldraden tegen je net nieuwe (oranje) kledingstukken komt. JA de lelie staat niet echt lekker bekent. Ik ben verliefd geworden op de roselily die geen meeldraden heeft en lang niet zo sterk ruikt (maar die is roze). SO what to do? de voordelen aan een lelie zijn dat ze super lang staan, LANG zijn (dus ook die fancy vaas doet het goed) en als je er nou eenmaal niet langsloopt/aanzit, vallen die meeldraden best wel mee.

OH en die geur? JIJ WOU TOCH BLOEMEN JONGUUU. Tipje: mocht er toch per ongeluk stuifmeel op je kleding terecht komen. Niet wrijven of deppen, pak een plakbandje en rits het zo van je kleding (of pak tape, gaat even 10x sneller)

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Lelie
Lelie – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

8. Gloriosa en Ranonkels

Een vreemde vogel is de Gloriosa wel. De meeldraden (check de lelie) zitten bij deze bloem omgekeerd (dus ipv. in het hart, zitten ze aan de onderkant van de bloem) Dit maakt de gloriosa heel speels. Daarnaast is het steeltje echt extreem dun, dus je kan ze in elk reageerbuisvaasje proppen die je maar wilt. Oh en mocht je toch de oranje versie niet zo mooi vinden, geel oranje en roze heb je ze ook 🙂

EN de gloriosa gaat goed met de nu super populaire voorjaarsbloem; de (oranje) ranonkel. Perfecte combinatie!

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Gloriosa
Gloriosa – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

9. Papaver

Alsof je langs de weg een wilde bloem hebt gevonden (klaproos maar dan voor op de vaas dus). PRACHTIG in het oranje.

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Papaver
Papaver – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

10. Anthurium

De allersterkste snijbloem die er is! De anthurium staat voor exotische schoonheid + hij lijkt op een hartje = hartje voor Nederland = hartje voor koningsdag & uiteraard eerst de koningsnacht 😉

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Anthurium
Anthurium – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

11. Alstroemeria

Deze bloem, de alstroemeria ofwel incalelie heeft 6 blaadjes waarvan elk bloemblaadje haar eigen betekenis draagt; begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect.

Oranje koningsdag bloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Alstroemeria
Alstroemeria – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

12. Gerbera

Een must voor ieder los vaasje. Deze is zo lief en zo sterk, langer dan een week staat hij zeker! Tip: Let erop dat je het hartje van de oranje gerbera kan zien (deze is zwart of groen) Als je die kan zien is hij vers & staat dus lang!

Binnenkijker hoe ze een gerbera kweken plus meer tips: Binnenkijken bij gerbera kwekerij LG Flowers, hoe groeien gerberas?

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Gerbera
Gerbera – Foto: Mooiwatbloemendoen.nl

13. Freesia

De geur van een Freesia is goddelijk. De freesia bloem ruikt nog ouderwets naar bloemengeuren (komt niet huul vaak meer voor) en uit al die knopjes komen bloemen, extra lang plezier! (verwar vooral deze bloem niet met de eucharis  )

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Freesia
Freesia – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

14. Cymbidium Orchidee

In de oranje kleur? YES de orchidee staat symbool voor luxe, schoonheid en liefde en kracht. Perfect op koningsdag & erna want deze bloem blijft zeker 2 weken staan.

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Cymbidium Orchidee
Cymbidium Orchidee – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

15. Asclepias en de oranje zuidenwindlelie

Aparte fijne bloemetjes die ook zeker een plek in dit mooie oranje lijstje aan bloemen.

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Asclepias
Asclepias – Foto: mooiwatbloemendoen.nl

16. De Nederlandse Tulp

Dat de tulp op plaats 16 beland van een lijst die tot de 10 gaat kan natuurlijk echt niet. Want het is toch; Windmolens, klompen en tulpen = Nederland. Deze voorjaarsbloeier is echt een leuke (en goedkope) oranje bloem voor op ‘t vaasie. Het kan nog!! volgende maand is het klaar met deze mooie bloemen.

Ps. Vind je het leuk om meer te lezen over de tulp : Een binnenkijkertje voor je kan je -> hier vindenBinnenkijker bij : Martin Braas Tulpen broeien proces in beeld

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Tulp
Tulp – foto: mooiwatbloemendoen.nl

17. Chrysant

Oranje chrysanten ZOVEEL SOORTEN. Van mega klein tot 1 grote joepert (yes, dit is vast geen woord) Een chrysant heeft misschien een beetje een ouderwets imago voor in een los ‘ hip en modern ‘ vaasje. Zonde eigenlijk, deze bloem is namelijk reter (ja ook geen goed NL woordje) sterk! 3 weken is peanuts voor deze oranje chrysant. Waar voor je geld dus! (houden we weer van, NEDERLANDS)

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Chrysant
Chrysant – foto: mooiwatbloemendoen.nl

18. Celosia

Met een celosia heb je wat kleur in je bos bloemen (of gewoon als losse bloem natuurlijk) Van dichtbij lijken ze net op koraal & als je het bloemetje los iet is het net een hanekam. De celosia wordt ook wel eens hersens genoemd door zijn stuctuur. Door de leuke en fel oranje gekleurde bloem in een vaas te zetten heb je het zomerse gevoel OP KONINGSDAG (zomers gevoel met 14 graden, whoep-whoep)

Oranje koningsdagbloemen foto- mooiwatbloemendoen.nl op losse bloemen blog Celosia
Celosia – foto: mooiwatbloemendoen.nl

Haal jij een oranje bloemetje in huis met koningsdag 2018?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.