Plantaardig eten, hoe doe je dat?

Plantaardig eten? Waarom, als een konijn op een blaadje sla knagen? dat is als het goed is het beeld wat je nu krijgt. Als je plantaardig eet, hoef je nog niet persé geiten wollen sokken figuur te zijn!  Integendeel. Het is nu echt HOT! En een dat is mega fijn, want hoe bewuster we leven des te sneller is de wereld in PEACE!

Ik ben geen foodblog en ik voel me nu heel ‘hipster’ achtig dat ik dit bloggie typ. Maar het is voor mij wel een belangrijke omschakeling geweest.  En, Ja nu ik plantaardig eet leef nog steeds! Daarnaast vind ik de schakeling bloemen en PLANTaardig leven voor mij in balans.

Plantaardig eten dat is ; geen vlees, vis, melk en ei 

De dierlijke producten; Melk is goed voor elk. En vlees heb je nodig, voor bepaalde vitamine en Oh ei… hoe moet je anders een pannenkoek maken?

Je weet niet beter of je hebt deze voedingsbronnen ‘nodig’ anders functioneer je niet, bouw je tekorten op etc. Dat is een heerlijk hardnekkig ‘dingetje’ Allemaal jaren lange marketing wat je hebt geconsumeerd!  En dat is niet erg, iedereen moet verdienen…

Maar wanneer je bewust gaat kijken naar wat je eigenlijk eet.. kalfjes melk, dode dieren en een door een vrouwelijk dier gemaakt product, dat na bevruchting door een zaadcel kan uitgroeien tot een kuiken.. moet je intuïtie ergens aan een noodrem trekken. Want het is zeer vreemd!

We hebben namelijk een supermarkt vol met de allerbeste groentes, van over de hele wereld! ter beschikking.  En dan vooral uit het seizoen, echt een bron van de beste vitamines. Een walnoot bevat bijvoorbeeld Omega 3 vetten, die goed zijn voor je bloeddruk.. en rood vlees (hoef ik niet verder uit te leggen denk ik) niet. Maar we willen graag geloven dat we het nodig hebben, want kaas… ‘ ik kan niet zonder’.

Vervangers

Echt op ALLE dierlijke producten zijn er vervangers. Plantaardig eten is echt niet zo lastig. En je eet echt niet alleen maar sla!

 • Voor ei kan je chiazaad of banaan gebruiken (pannenkoek oplossing!), scrambled egg = tofu, super geschikt.
 • Voor melk zijn er zooooveel alternatieven; haver, amandel, soja, kokosnoot, rijst en ik zal er ongetwijfeld een paar melksoorten vergeten. En al deze producten hebben geen kalfjes die hun moeder niet mogen zien en vaak zelfs ten dode zijn opgescheven, omdat jij een ‘kalf’ wilt zijn.
 • Voor vlees; alle soorten vlees is een vegetarische vervanger gevonden. Check of er geen melkbestanddelen inzitten of ei (want vegetarisch eten is niet direct vegan eten).  En kip en vlees soortjes kan je ook vervangen door Tempeh en Seitan.

En je hoeft ook zeker geen kale boterham te eten hoor; Hummus (met komkommer en avocado topping mmmm), notenpasta’s als pindakaas en zelfs chocolade pasta kan je op plantaardige basis kopen! Daarnaast zijn er echt heerlijke groente spreads.

Etiket & Keurmerk checken

Het EU keurmerk voor biologisch = een  groen blaadje.

Biologisch geeft aan dat er geen gifstoffen zijn gebruikt bij het verbouwen. Geen toxische toevoegingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn dus. Dit keurmerkje is overigens wel op ‘biologisch vlees’ te vinden. Dit is gewoon vlees, waarvan de koeien bijvoorbeeld ander – niet gemodificeerd- eten krijgen. Ze gaan nog steeds dood om je biefstukje te nuttigen, en kosten het milieu nog steeds veel kostbaar water.

Keurmerk met een groen vinkje is Vegetarisch.

Vegetarisch keurmerk kan, wat ik heel raar vond, gewoon op kaas zitten. Want een vegetariër eet ‘gewoon’ melk en ei. Hij of zij laat enkel vlees staan. Dus veel vleesvervangers kunnen nog wel melk en ei bevatten =  dus wanneer dit keurmerk zichtbaar is op je verpakking  hoeft dit niet te betekenen dat dit een plantaardige vervanging is.

En dan het vegan keurmerk; groen vinkje + bloemetje is Veganistisch

Yay! het keurmerk zodat je weet dat het niks (!) dierlijks bevat. Je kan het merk teken dus ook op shampoo verpakkingen terugvinden.

Het vinkje hoeft er niet altijd op te staan, het is immers een keurmerk en daar moet voor betaald worden. Zo is er ook speculaas wat vegan is, huismerk jumbo! die gaan voor die 89 cent geen keurmerk voor dat tijdelijke product (Sinterklaas) ‘halen’. -> Ja ook ik kon het niet laten voor december al speculaas te eten ;).

Maar check dus altijd even de achterkant van het product, want in echt vet veel producten zitten dierlijke producten ‘verstopt’. E-nummers bijvoorbeeld, voor Gelatine (maar laten we het nu puur houden op vlees, ei en melk).

Wanneer de vegan keurmerk erop staat, mag je er dus helemaal vanuit gaan dat er geen dierlijke producten in zitten. WIN!

Oke plantaardig eten klinkt goed, maar waar moet ik dat vandaan toveren?

Ik vind Duitsland echt vooruitstrevend. Loop een willekeurige supermarkt, als REWE in, en biologisch en het V’tje met het bloemetje + een konijntje (niet getest op dieren) liggen Zo ver het oog reikt.

Maar ook in Nederland hebben we het goed voor elkaar. Ekoplaza is mijn favoriet, en nee, ik bespaar juist geld nu ik geen dierlijke producten eet. Naast mijn favoriet heeft elke willekeurige supermarkt tegenwoordig vleesvervangers ( denk aan tofu, falafel, plantaardige hamburgers, ‘worstjes’) kaas: op basis van vaak soja, dus je kan nog steeds je kaastostis eten. Melk: Amandel melk voor bij je muesli, en voor de koffie: havermelk! Vis; noten!

En supplementen om je lichaam een boost te geven (vitamine C bijvoorbeeld.. daar kan je niet teveel van nemen! & vitamine D voor in de winter = gelijk je winterdipje weg) Je moet je eigen draai zien te vinden in het plantaardig eten & je kan bij je huisarts een check doen naar je waardes (grote kans dat je bloeddruk te hoog is met je vlees-eet gedrag) en welke supplementen handig voor jou specifiek zijn, want echt geen mens is hetzelfde!

Schandalen

In het nieuws wat mij zo ter binnen schiet.

 • Ikea; paardenvlees in de gehaktballen
 • De salmonella bacterie die je heerlijk binnen kan krijgen van het eten van kip.
 • De eieren schandaal ‘ fipronil’ dit jaar nog.
 • Vis; de bacteriën en levende wormen (voornamelijk in zalm) Flashback:  Weet je nog die paraciet in ah zalm, waardoor er een hele tijd geen zalm te koop was!
 • Melk in China met melanine wat dodelijk was voor baby’s misschien wat verder van je bedje. & Ben en Jerry op melkbasis zat vet veel landbouwgif. Met de toenemende hoeveelheid koeien wordt de CO2 uitstoot (ja die scheetjes) alleen maar groter = broeikaseffect = niet zo fijn voor de wereld.
Plantaardig eten doe je niet alleen voor jezelf en je gezondheid maar ook voor;
 • Het Milieu > regenwouden worden gekapt! om meer vee te kunnen houden. Met uitsterven van wilde dieren als extra alarmbel.
 • Water > Dierlijke producten vragen heel veel water, krijgen vervuild water voor terug. Waardoor een schaarste ontstaat, dit houden we niet zo lang vol.
 • Je medemens > Er zou geen honger bestaan als we de stukken land zouden gebruiken om de gewassen die de dieren nu eten, te gebruiken om zelf direct te nuttigen. Die hele tussenfase is puur onzin.
 • De dieren > oke dit is natuurlijk het voornaamste! dieren worden geboren als ‘wegwerp artikel’, om een Hell leven te leiden. En als je nu denkt ‘ ach het zijn maar dieren’, ook beestjes hebben gevoel & hebben een bewustzijn. Want om het heel plat te zeggen je eet eigenlijk de stress van een dier op..

5x plantaardige docu’s op Netflix

Om mij, en andere ‘konijnenvoer eters’ te begrijpen moet je eigenlijk een keer een goede docu zien.. gewoon op Netflix. Want lezen is één, maar bij het zien komt alles wat beter aan. Daarnaast worden ze door specialisten, voor als je mij niet goed genoeg vindt, onderbouwd en heel goed uitgelegd.

 1. What the health
 2. Cowspiracy
 3. Foodinc.
 4. Forks over knives
 5. Fat, sick & Nearly Dead ( dit is vooral een documentaire met vooral veel smoothies drinken.. al zou ik ook vast voedsel willen 😉 maar degene die ze interviewen zijn geleerden die het effect van groente het duidelijk uitleggen in vergelijking met dierlijke producten)

Recepten

Wil je ook een keer lekker plantaardig koken? Ik zet receptjes online die je gemakkelijk kan printen (rechts boven) en het aantal personen in je recept kan aangeven (de ingrediënten lijst past zich dan vanzelf naar de aantel servings aan).

Mijn favoriet is sushi zonder vis! Voor vegan sushi klik je hier: kan je ‘m gelijk testen. Met foto’s en uitleg. Check ‘t recept HIER

lossebloemen sushi laat collega's uit je hand eten - plantaardig eten
lossebloemen sushi laat collega’s uit je hand eten

Echt ik ben dol op sushi. En trouwens, je kan nog steeds onbeperkt eten in die restaurants hoor. Ze hebben heel veel ‘Vega’ opties. Met komkommer, of avocado (die avocado is op een of andere manier altijd perfect) MMMM.

Oke, maar ik wil NU beginnen met mega veel ‘vegan’ koken!

LEUK! maar ik was niet van plan om als #foodie elke keer mijn plantaardige eten te fotograferen.  (wellicht in de toekomst als je het leuk vind..) Dus voor nu heb ik wat recepten op losse bloemen onder het tabje: Eten.

Maar voor nu heb ik een tip voor je  als je lekkere recepten wilt maken.

 1. Google is je vriend (!) ik ben namelijk niet de enige die plantaardig eet 😉
 2. Vegan challenge 2017 maand Oktober. Lucky you! het is deze maand Veganchalange maand; vegan challenge recepten online en je kan jouw foodfoto’s en ervaring delen met andere die het plantaardig eten proberen.  Maakt het allemaal net even makkelijker. Zo leer je dat Bulgur en quinoa ook heel erg lekker zijn.  klik: vegan challenge  #30dagenvegan
 3. Voor een papieren versie is het boek van Lisa;  ‘Lisa Goes vegan’ een prima start! Een inspirerend meisje die heel bewust leeft en geniet van koken & vegan zijn. Ze heeft haar eigen boek uitgebracht (zonder uitgever!) wat ik persoonlijk super knap vind.
Chelan. Waarom typ je dit allemaal, ik wil mijn kaas ?

Het leek het mij goed om jou uit te leggen waarom ik heb gekozen om dierlijke producten links te laten liggen. Wat je er zelf mee doet, moet je echt zelf weten.

En, dit is geen advies.. raadpleeg een arts of je in balans bent. Want in een keer alle dierlijke producten opgeven is misschien niet al te handig voor je lichaam. Het heeft immers jaren lang het genuttigd en je lichaam past zich handig aan. Langzaam afbouwen zou ik aanraden, en bekijk uiteraard eerst of het in jou situatie kan.

Thanks voor het lezen van mijn plantaardig bestaan, iets persoonlijks dan DIY over plantjes toch?!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.