8 tips voor het bestellen van rouwwerk / uitvaartbloemen

Een wat minder vrolijk blogpost dit keer, maar oh zo mooi wanneer bloemen goed geregeld zijn bij een uitvaart. Daarom vandaag 8 tips voor het bestellen van rouwwerk/uitvaartbloemen. 

Wanneer iemand is overleden heb je verschillende vormen van rouwbloemen. Zo heb je bijvoorbeeld het rouwboeket, een kiststuk en een sympathieboeket. Wat het verschil is ga ik je uitleggen. 

8 tips voor het kiezen van rouwbloemen bij de bloemist
  1. Check de rouwkaart voordat je bloemen regelt. 

    Op de rouwkaart wordt (vaak) aangegeven of er überhaupt bloemen gewaardeerd worden. Wanneer bloemen bij de uitvaart zijn toegestaan, maar geen specifieke kleur wordt aangegeven, ga dan voor save en kies witte bloemen/een wit stuk.

    Wanneer je weet dat de overledene een favoriete bloem had, of bijvoorbeeld veld/los gestoken bloemen hield.. is dat een go om die bloem of style te verwerken de uitvaartbloemen! 

    Weet je niet zeker of bloemen bij de uitvaart gepast zijn, win informatie in bij andere genodigde. 

  2. Zijn de rouwbloemen bestemd voor de familie of voor de overledene?

    Zit hier verschil in dan? Het antwoord is ja! En dit kan wel eens een lastig punt zijn, want er zijn zoveel verschillende soorten rouwbloemen die worden aangeboden. Van een biedermeier, druppel, ovaal, hart tot aan rouwboeket en sypathieboeket.

    Die laatste, een sympathie boeket,  is bestemd voor de directe nabestaande van de overledene. Dit type “condoleance” boeket laat je bezorgen als teken van medeleven . Dit is vaak een wit boeket, met een kaart eraan waar ‘met oprechte deelneming’ opstaat. 

    De rouwstukken zoals bovengenoemd (en vaak nog veel meer opties omdat alles te personaliseren is) + het rouwboeket zijn wel gericht aan de overledene. Dit stuk wordt bij de uitvaart bij de kist/urn gelegd.

    Om welk rouwwerk gaat dit dan? Bijvoorbeeld;

    –  Een biedermeier:

    Dit is de meest gekozen vorm wanneer het om het bloemen voor een uitvaart gaat. Dit rouwstuk is als het ware als half bolletje (het stuk leg je neer en is vanaf de grond op een bol) gestoken en alle bloemen zijn ongeveer even lang.

    – Druppel vorm; 

    Een gestoken stuk in druppelvorm, is in de vorm van een druppel. Met een ronde kant (als de biedermeier) en de andere kant is in een punt.  Dit is een erg stijlvol stuk.

    – Hart vorm; 

    Rouwbloemen gestoken in de vorm van een hart. Dit is vaak met 1 soort bloem, zoals de roos. Echt een prachtig stuk, alleen kostbaar omdat de rozen dicht bij elkaar worden gestoken, en er dus veel in gaan. 

    – Bijzondere vormen

    Het steekschuim (waar de rouwbloemen worden gestoken) zijn ook in veel bijzondere vormen / figuren gemaakt. Zoals een beer, vlinder, kruis, gitaar en ster. Vooral bij jong overledene worden figuur stukken neergelegd en opgestoken met vaak veel verschillende kleuren bloemen. 

    (Bovenstaand rouwwerk bestel je als familie zijnde, als vrienden, collega’s die dicht bij de overledene stonden.

    Daarnaast heb je ook de optie om een kiststuk te laten maken. Dit is het grootste rouwbloemwerk die je op een begrafenis tegen komt. Want deze bedekken de halve/hele kist met rouwbloemen gestoken in steekschuim. Dit rouwstuk wordt besteld uit naam van de partner en/of de kinderen van een overledene.)

    Ook wordt aan het stuk dat je laat samenstellen, een kaart of lint aan gehangen.

  3. Kaart of lint?

    Wanneer je voor een gestoken stuk gaat, is het gebruikelijk een lint aan het rouwstuk te hangen.  

    Twee linten om het goed te zeggen. Een draagt de boodschap aan de overledene. En het andere lint staan de namen van de familie die het stuk heeft neergelegd (jij dus!)

    Wanneer je voor een rouwboeket gaat, is een rouwkaart gebruikelijker. Omdat een lint een beetje uit verhouding raakt met de bloemen van het boeket. Ook hier staat op de voorkant een tekst aan de overledene en in de binnenkant schrijf je de namen van jou/de familie die het rouwboeket heeft besteld.

  4. Let op;  bestel je bloemen  voor  een crematie of een begrafenis? 

    Tip 4: Dit klinkt misschien gek, maar bij een crematie is de tekst ” rust zacht” op het lint/kaart not done. Ga hiervoor liever voor de tekst “een laatste groet”.

  5. On a budget? Ga voor een rouwboeket


    Voor zo’n 25 euro heb je een rouwboeket voor op de dag van de uitvaart. Deze richt je aan de overledene net als een rouwstuk (biedermeier druppel etc..) 

    Deze vorm van rouwbloemen is vaak goedkoper omdat er geen steekschuim aan te pas komt. De bloemen worden plat geschikt, zodat de bos rouwbloemen geschikt is om neer te leggen zonder dat bloemen breken/ vuil worden. De onderkant van dit boeket bestaat hierom dus ook vaak uit blad, met daarboven de bloemen trapsgewijs erop neergelegd/gebonden.

    Omdat deze niet gestoken wordt in steekschuim (groene houder met speciaal schuim die water vasthoudt) is een rouwboeket minder lang houdbaar en dient voor de uitvaart nog op het water te staan/ en deze is dus niet geschikt wanneer je rouwbloemen voor meerdere dagen mooi wilt hebben.

    Let op! Niet te verwarren met het sympathie boeket, want een sympathie boeket is niet plat gebonden zoals bij een rouwboeket wel het geval is. 

  6. Wil je bijzondere bloemen? Geef dit op tijd aan.

    Wil je bijvoorbeeld pioenrozen verwerkt hebben maar het is niet het seizoen voor de pioen? Vaak geen probleem, mits je ervoor wilt betalen en er van te voren mee komt (ze komen dan bijvoorbeeld uit Nieuw Zeeland gevlogen!). Op tijd je wensen bespreken voorkomt teleurstellingen. Want  de bloemist moet ook zijn bloemen inkopen bij de groothandel, kweker of op de klok.

  7. Zorg dat de rouwbloemen op tijd bij de uitvaart zijn.

    Bij het bestellen van het rouwwerk heb je aardig wat informatie te verstrekken aan de uitvoerende bloemist. Zo bijvoorbeeld: De tijd van de uitvaart, moment van condoleance en uiteraard het uitvaartcentrum. Zorg dus als je naar de bloemist gaat dat je deze gegevens  bij je hebt (neem bijvoorbeeld de rouwkaart mee).

  8. De kracht van losse bloemen

Het kan zijn dat er gevraagd wordt om een losse bloem mee te nemen naar de uitvaart. (Dit ritueel komt steeds vaker voor en zorgt voor een prachtige bloemenzee. De losse bloemen komen dan 1 voor 1 in een grote vaas naast de kist of worden los op de kist gelegd als laatste afscheid. 

Hiervoor neemt men meestal een witte roos mee, deze staat voor echte liefde en stilte. De losse bloem hoeft dan geen folie om zich te hebben. Je haalt de losse afscheidsbloem op de dag van de uitvaart.

Heel veel sterkte gewenst. Ik hoop dat deze blogpost het iets duidelijker heeft gemaakt betreft bloemen bij een uitvaart.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.