Binnenkijker bij Veiling Plantion. Hoe kopen bloemisten bloemen?

Plantion is een zelfstandige bloemistenveiling die dicht bij het middelpunt van Nederland opereert (in Ede – Lunteren is het middelpunt ;)) Centraal en uniek en ik mocht binnenkijken WHOEHOE. Lees je mee?

Dat leuke bloemistje in jouw plaats of dorp moet op een of andere manier aan bloemen komen. Je hebt bloemen misschien wel eens zien binnenkomen in grote gele grote fusten en dan 500 bloemen van 1 soort erin (ja ik overdrijf graag, maar you got me) Ik vroeg me af HOE DOEN ZE DAT? Waar komen al die bloemen vandaan – wat is de schakel.

Want als bloemist kan je rechtstreeks bij een kweker bloemen halen (bijvoorbeeld BY LG  Flowers Binnenkijken bij gerbera kwekerij LG Flowers, hoe groeien gerberas? of tulpen bij Binnenkijker bij : Martin Braas ; Tulpen broeien proces in beeld ) Maar als je een hele winkel moet vullen ben je ELLE lang bezig alle kwekers afrijden + kwekers kunnen niet om de hoek liggen of je aantallen zijn te klein… SO er zijn grote veilingen in NL (Nederland bloemenland) waar bloemen gekocht kunnen worden. ALLE SOORTEN EN ALLE KLEUREN. Lees snel verder HOE ze dat doen.

Wat is plantion?
veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Door lijnen in de vloer kunnen karretjes ‘ uitzichzelf’ rijden met de bloemen & zo voor de klok verschijnen.

Een belangrijke schakel wat betreft de bloemensector > voor bloemen in een bloemenwinkel. Ze veilen middels door een klok > een veiling dus!

“Deze bloemenveiling bestaat sinds 2008, de geschiedenis van de achterliggende veilingen gaat meer dan honderd jaar terug. Plaatselijke veilingen zijn in de loop der jaren samengevoegd tot uiteindelijk een paar grote marktplaatsen, en daar is Plantion er 1 van”

DE bloemenveiling in Ede

Misschien heb je wel eens de Bassie en Adriaan aflevering gezien van zo’n in mens grote veiling. (Ja ik ook niet, maar mijn vriend had het erover toen ik zei ‘ lieverd ik ga binnenkijken bij een bloemenveiling’ – schijnt dus episch te zijn geweest… als zo’n aflevering jaren blijft hangen ;)) Anyhow plantion = een veiling voor bloemen.

veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Het automatische treintje verschijnt nu voor de klok. LET’S RUMBLEEE

Kwekers leveren iedere dag verse handel. D.m.v zo’n 200 bloemisten die dagelijks ‘tegen elkaar’ mogen bieden voor de aantallen die er staan, worden de bloemetjes en planten verkocht.

veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog

HOE WIN JE ‘THE BATTLE’ ?

Oke dus zo’n 200 bloemisten willen allemaal bloemen. Er zijn maar X aantal karren met bloemen beschikbaar – dan wordt het een beetje > wie de bepaalde bloem het hardst nodig heeft drukt als eerste tegen de hoogste prijs.

Een automatisch bestuurd trijntje van maximaal 8 karren (robots hebben de toekomst haha) komen achter elkaar langs. Een man/vrouw staat bij een trijntje aan bloemen, het product op dat moment aan te wijzen. Zo kunnen er geen misvattingen ontstaan om welke partij het gaat.

Keepin’ sharp – ‘spel’ uitleg
veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Het is vroeg; essentieel = scherp blijven. Rondje koffie is dus niet verkeerd 😉
veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Wat heb je nodig? Een plekkie met drukpaneel, een headset om de veilingmeester te horen, je mobiel (2018 :)) en een bakkie koffie.
veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
In opperste concentratie en lijst wat je nodig hebt (je kan van te voren een rondje lopen wat er allemaal klaar staat die dag & dus geveild gaat worden) Aan de hand van je bestellingen / waar je oog op is gevallen ga je ‘t te proberen bemachtigen.

Het drukpaneel voor de bloemisten in het kort: je kan tussen de 3 (!) klokken schakelen. De een is seizoensbloemen/dagelijkse handel, klok twee is nieuw op de klok assortiment en alles wat niet de koelcel in mag (als een anthurium) vanwege de temperatuur. Klok 3 zijn plantjes.

veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog

KLOK 1 – 2- 3 HEBBES!

Wanneer je op de juiste klok zit 1,2,3, en je drukt het aantal in op het juiste moment (nog voordat andere drukken) ‘ win ‘ je het fust bloemen. Je kan hierbij aangeven hoeveel je van die partij wilt kopen. Dus als er bijvoorbeeld 10 blikken staan, en de bloemist wilt een actie doen waarvoor hij al die 10 blikken nodig heeft; is bloem X direct op wanneer hij ze allemaal afneemt.

Maar heeft hij er maar 2 nodig, dan gaat de klok door net zo lang totdat de aangeleverde bloemen van die partij op zijn. Een veiling duurt daarom ook (ligt aan de hoeveelheid) vaak 3 uur.

En dan begint een dag pas van een bloemist PFF, respect.

veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Hier gaat een #bloemengekkie ‘s hart toch van kloppen!
Wat viel mij het meeste op?

Nou, als je denkt bloemist = een vrouwenberoep…. moet je echt even bij een veiling kijken. MANMANMAN (letterlijk dus) maar 5% is vrouw die hier inkoopt.

Ik snap ook ergens wel waarom dat is.; Hallo 6 uur veiling voor de bloemen (en planten beginnen nog eerder).veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog

Prijsvariatie in bloemen

Bij een van groothandels die ook bij de veiling inzitten, kan je voor een vaste prijs* je bloemetjes halen (zo ook detaillisten).

*Een vaste prijs = bepaald door de bloemengroothandel die dag, want bloemenprijzen variëren hoeveel is er beschikbaar en hoe veel mensen willen een bepaald product hebben.. bepaald de prijs. OF als zonnebloemvelden allemaal overspoeld zijn (vorig jaar het geval!) is er een te kort, maar de vraag blijft er (wie wilt er nou geen zonnebloem) dan wordt de prijs van die enkele zonnebloem die het wel overleeft heeft hoger dan ‘normaal’).

Dus als je een keer misgrijpt op de klok, is er geen nood aan de man. Bij een groothandel hebben ze vaak ook net even andere bloemen die geveild worden, of bijvoorbeeld groensoorten waarmee bloemisten veel mengen. + die groothandels zijn de hele dag open (dus dan kan je ook een keer uitslapen!).

Het is niet alleen de klok die je plantion noemt; Nee het is het HELE orgaan de gehele veiling; van de klok, de kantoren, het groothandels centrum en het groencentrum (waar hoveniers hun ei kwijt kunnen) .
lossebloemen veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
lossebloemen veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Het gehele gebouw maximaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Dit bespaart kosten en is goed voor het milieu!

Ook viel het mij op (naja dat was iets wat ik echt dacht van HUH) dat de klok kan doordraaien. Dit gebeurt er wanneer er wat op de klok aangeboden wordt, en echt NIEMAND wilt het hebben.. dan wordt de handel vernietigt. Potverdikkie zonde (en nee ze mogen het bij plantion dan ook niet op de kantoor afdeling zetten :'( )

Hoe is de sfeer?

Ik moet zeggen, voor iemand die 5 uur weg moest (3 kwartier rijden vanuit UUUUUUTRECHT) en een zwarte koffie achter haar kiezen had… behoorlijk gezellig! Het is als een familie (wel heel mannelijk dan he haha) ze maken grapjes tussen het opletten door & het mooiste is; het is echt een walhalla aan bloemen.lossebloemen veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog

Koffie/thee  = happy

Daarnaast worden er speciale ‘plaspauze’ events georganiseerd (even een korte planbreak tussen het veilen door). Toen ik vorige week er was, was er een moederdag special. Die dag werden er theeplantjes van Nederlandse bodem geveild. Dit was een uniek concept van tea by me, dit werd in die 10 min uitgelegd met proeverij/demonstratie en hapjes. FUN!

veiling plantion binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog
Wat ik leerde: thee mag niet verbranden. Dus wanneer je de blaadjes van het theeplantje plukt, verhit je het op een laag vuurtje en ga je er zo’n 100x doorheen met je handen. Net zolang dat de blaadjes zijn gedroogd. (Beats moestuintjes van de AH! – die hebben het trouwens op 2 na niet huur erg overleefd bij mij haha)

lossebloemen veiling binnenkijker lossebloemen.nl bloemen bloglossebloemen veiling binnenkijker lossebloemen.nl bloemen blog

Ook door het hele pand zijn ‘ inspiratie booths’ hoekjes die Instagram waardig zijn en als inspiratie dienen voor de bloemist LEUK!

Zou jij het leven van een bloemist aankunnen denk je (betreft inkoop nu dan he  😉 – aansluitende vraag op het bloggie ;))

Trouwens de veiling is ook te vinden op social media; Instagram 
Ze hebben een samenwerking met Lisanne van de klift (blogger!!) die ook regelmatig bloemen afkomstig van deze veiling deelt (dus misschien herkende je de TAG al van ze)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.