Hartvormige Flamingobloem: De Anthurium

In de wintermaanden wil je uiteraard het huis extra gezellig maken. (lees: volgende week word het weer kooooud!) En alleen gezelligheid creëren met kaarsjes… meh! Wat wel helpt? – DE ALLER STERKSTE SNIJBLOEM: de anthurium neerzetten uiteraard! Lees je mee? 

Hartvormige Flamingobloem

De anthurium heeft een opvallend en hartvormig schutblad, waaruit een kolf met piepkleine bloemetjes groeit.

De naam is afgeleid van de Griekse woorden ‘anthos’ en ‘oura’ wat ‘bloei’ en ‘staart’ betekent. De volksnaam flamingobloem is vermoedelijk een verwijzing naar het exotische uiterlijk (de anthurium staat dus voor exotische schoonheid) en de steel, die aan de lange nek van een flamingo doet denken. Dat zie je met name goed bij de bladloze snijanthurium.

Anthurium kleurrijk snijbloem close up beeld: mooiwatbloemendoen.nl

De anthurium is verkrijgbaar als zowel snijbloem als kamerplant

De kamerplant heeft juist wel veel bladeren die, net als het gekleurde schutblad, de vorm van een hart hebben. En hoewel anthurium ook verkrijgbaar is in vrolijke en zomerse kleuren, verrast de flamingobloem in de wintermaanden door de warme en donkere tinten.

Anthurium flamingobloem kleurrijk losse bloemen beeld: mooiwatplantendoen.nl

Winterse warmte

Met deze super makkelijk en onderhoudsvriendelijke plant, kan je echt volop stylen. Pot-plantcombinaties genoeg te bedenken, want ze zijn er eigenlijk in alle kleuren (lees: Gangbare kleuren- maar gespoten en geverfd kan ook hoor, als je nu denkt ‘JAAAA OOOOH.. IK WIL BLAUW’ ;))

Door bijvoorbeeld rode of paarse anthuriums te combineren met een donkere pot creëer je een warme en luxueuze look. En knalt de bloem heerlijk in jouw interieur. Anthurium flamingobloem kleurrijk arrangement beeld: mooiwatplantendoen.nl

Door bijvoorbeeld een aantal anthuriums in een grote pot te zetten, ontstaat een binnentuintje waarbij de schutbladeren voor kleurrijke accenten zorgen.

Wanneer je de losse planten in potten bij elkaar zet, ontstaat een luchtiger effect:Anthurium flamingobloem kleurrijk snijbloem close up beeld: mooiwatplantendoen.nl

Ook met snijanthurium kun je prachtige combinaties maken. Zeker met andere bloemen door zijn lak achtige uitstraling. En wordt ook blij van de anthurium als losse bloem! Want een enkele bloem als tafeldecoratie of met z’n tienen in een glazen vaas, is een aanrader! Snij dan de stelen af op verschillende lengtes voor een speels effect.

Anthurium snijbloem in vaas beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Of kijk eens op de Japanse bloemsierkunst: Ikebana. 9 van de 10x speelt de anthurium hier in de hoofdrol.

Anthurium flamingobloem kleurrijk snijbloem close up beeld: mooiwatbloemendoen.nl
Anthurium gecombineerd met dendrobium en celosia
Verzorging – Als potplant

De sterke anthurium vraagt nauwelijks verzorging. Geef de kamerplant eens per week water en om de twee weken een beetje plantenvoeding. Belangrijk is wel dat je in de wintermaanden de potanthurium niet vlakbij de verwarming of open haard zet. Zo blijft de kamerplant zonder al te veel moeite maandenlang bloeien.

Verzorging – Als snijbloem

De snijanthurium is helemaal makkelijk. Snij de steel schuin af en zet de bloem in een laagje water van ongeveer vijf centimeter. Let wel dat je een schone vaas gebruikt. In tegenstelling tot de meeste andere bloemen houden anthuriums het water automatisch helder. Mede daarom blijft de bloem met gemak drie weken mooi in de vaas. Wil je nog langer genieten? Snijd dan de stelen wekelijks schuin af en ververs het water.

Anthurium snijbloem close up beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Gezondheid

In de winter is het binnenklimaat vaak voor verbetering vatbaar. Voornaamste oorzaak is dat we (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zomermaanden) ramen minder vaak openzetten. Planten als de anthurium bieden hulp. Ze zorgen voor extra zuurstof (via fotosynthese) maar zuiveren ook de lucht van schadelijke chemische stofjes in het interieur. Een ander positief effect is dat planten als de anthurium de relatieve luchtvochtigheid in huis verbeteren. En hoe beter het binnenklimaat in huis, hoe minder last je hebt van bijvoorbeeld droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Kortom, je voelt je prettiger en gezonder met anthuriums in huis.

Fotocredits: Mooiwatplantendoen.nl

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.