Bloemen schuin afsnijden? Waarom en waarmee

Met de meest fleurige  losse bloemen kom je thuis. Je stopt de bloemen in kleine vaasjes, maar na twee dagen gaan ze hangen. OH NO!  Deel jij die ervaring met mij? Hier de tips om het slaphangende bloemetjes te voorkomen!

Bloemen en water

Eerst even de basics ; Bloemen groeien en bloeien doordat ze wortels hebben. Ze halen voedingsstoffen + water uit de bodem. Deze belangrijke voedingstoffen en mineralen, gaan all the way up naar de bloem(en) aan de steel.

Maar omdat aarde in glazen vaasjes zoveel zooi geeft, zijn er speciale snijbloemen gekweekt! De losse bloemen die we kunnen kopen, met stevige stelen die ook zonder wortels  even overleven.

De kleine kanaaltjes in de steel, zorgen ervoor dat het water vervoerd wordt. Om de bloem te voorzien van voedingstoffen, moeten er wel kanaaltjes beschikbaar zijn die het nattigheid voelen. Want een ingedroogde steel kan immers geen water vervoeren.

Van links naar rechts: de schaar, de snoeischaar, de bloemensnijder en een mesje. Allemaal goed denk je.. maar schijn bedriegt.
Van links naar rechts: de schaar, de snoeischaar, de bloemensnijder en een mesje. Allemaal goed denk je.. maar schijn bedriegt.

De keuzes :  Schaar,  Snoeischaar, bloemensnijder en een mesje.

Om de kanaaltjes letterlijk open te stellen voor de voedingstoffen, heb je een scherp mes of een speciaal hiervoor gemaakte bloementool nodig. Door de wond schuin te snijden, heb je een groter oppervlak gecreëerd voor de wateropname.

Wanneer je een rechte wond maakt, is de opname vele malen minder. Hierdoor kan door je goed bedoelde wond toch te weinig zijn voor je bloem die gaat slaphangen. Dus altijd schuin!

Waarom mag ik niet knippen?

“En knippen dan? Ik heb zo’n handige keukenschaar”

hoor ik je nu ook denken. Helaas die mag je voor alle pakjes en zakjes gebruiken, maar niet voor verse bloemen! Een vaak ook nog botte keuken schaar drukt de celwanden kapot tegen elkaar. Hierdoor lijk je een opening te hebben gecreëerd voor de waterkanalen, maar het tegendeel gebeurt. Gebruik dus liever een (wel scherp) keukenmesje.

“En zo’n mooie snoeischaar uit de schuur die gebruiken ze toch ook in bloemenwinkels?”

Helaas! Echt alleen een mes of bloementool is goed genoeg voor je geliefde bloemetje. Met een snoeischaar kan je het wondje niet groot genoeg maken, om maximaal voedingstoffen door de kanaaltjes te leiden. Een snoeischaar waar bloemisten mee werken, is enkel bedoeld dat de bloemen die die dag water krijgen. Ze hebben een hoge omloopsnelheid en elke dag weer verse bloemen.

Een snoeischaar is voor een versproduct waar je snel mee moet werken, maar thuis heeft hij een grotere wond nodig (en bovendien een nieuwe) wil je je bos lang laten staan.

1,2,3, dicht.

Het vragen aan je bloemist of hij of zij het schuin wilt afsnijden.. is een no go. Dat gaan ze niet doen, het heeft simpelweg geen zin als je het niet direct op het water zet. Dus NEE ga je altijd te horen krijgen, of je moet het in het water kunnen vervoeren 😉

Ook al ben je zo thuis, nog geen 5 min… de schuin afgesneden steel zit alweer dicht. De steel vindt water en voedingstoffen erg fijn, maar bacteriën etc. niet. Hierdoor gaat hij liever wanneer een wondje aan de steel zit, als een gek aan het werk om het wondje dicht te maken. Op en top zelfbescherming! nadat je bloemen schuin hebt afgesneden, direct op het water zetten. & dus niet wachten totdat je thuis bent.

Hoe Snij ik een steel schuin af?

1) Zorg voor een scherpe mes of bloementool

Schuin snijden van losse bloemen; snoeischaar, schaar, mesje of bloemensnijder

2) Pak de steel vast een zorg dat je zo’n 2 cm boven het einde van de steel je mes schuin in de steel zet.

Schuin snijden van losse bloemen; snoeischaar, schaar, mesje of bloemensnijder

3) Haal de mes naar je toe, maar wees voorzichtig! Niet uitschieten.

Schuin snijden van losse bloemen; snoeischaar, schaar, mesje of bloemensnijder

Dus het moraal

Het is dus eventjes een werkje dat schuin afsnijden.. maar zo de moeite waard! Want slap hangende bloemen zijn toch zo triest! Bloemen hebben water nodig om voedingstoffen om te kunnen nemen. Een goede wond maak je enkel met een scherp mesje of bloementool. En een wond van zo’n twee centimeter maak je pas, wanneer je alles klaar hebt staan zodat bloemen direct in het water kunnen.

Succes en geniet van je losse bloemen!