Happy herfst, tijd om bloembollen te planten

Regen, korte dagen en het blad van de bomen: typisch herfst. Het betekent ook prachtige kleuren in de natuur. Zonde om daar niet van te genieten! Een happy herfst begint dan ook met het planten van bloembollen tussen de prachtige herfsttinten. Want bloembollen, daar bloei je van op.

Bloembollen plant je in de herfst

Gun jezelf dit moment met moeder natuur en ga aan de slag. Nu bloembollen planten, betekent in het vroege voorjaar genieten van de prachtigste kleuren en bloemvormen. Denk aan krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten. Je wordt dus getrakteerd op prachtige bloemen in het voorjaar nadat je eerst van de herfstsfeer hebt genoten tijdens het planten. Waar wacht je nog op? Zoek jouw favoriete bloembollen uit en geef ze een mooi plekje. 

Planten in drie stappen

Weet je niet hoe je bloembollen moet planten? Geen paniek, het is niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen. Volg deze drie stappen voor een bloeiend resultaat: 

Stap 1

Graaf een groot gat voor een groep bloembollen of individuele gaten voor het planten van meerdere bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Mix eventueel wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.  

Stap 2

Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 cm nodig en kleine bloembollen 3 tot 7 centimeter.  

Stap 3

Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde. Geef de bloembollen wat water wanneer de grond droog is.

Voor de vorst

In welke periode plant je eigenlijk bloembollen? Het geheim is dat ze de kou van de winter nodig hebben om mooie bloemen te kunnen geven. De tuinjuweeltjes mogen daarom van september t/m december de grond in. Zorg ervoor dat ze vóór de eerste vorst in de grond zitten. Het beste is om een moment te zoeken waarbij het al wat kouder is. Plant je ze te vroeg, dan is de kans groot dat door de warmte het blad al begint te groeien. 

Leuke weetjes:

  • Wist je dat bloembollen al vanaf januari je tuin opfleuren? Daarna is het nog eens maandenlang genieten van mooi gekleurde bloemen. Als je het een beetje goed uitkient met de juiste soorten, heb je tot juli bloemen in de tuin.
  • Dit jaar is het blauwe druifje Bloembol van het jaar. Het is een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeit. 
  • Heb je wel eens gehoord van lasagnebeplanting? Hierbij plant je verschillende laagjes bloembollen boven elkaar net als het Italiaanse pastagerecht.
  • Kinderen vinden het superleuk om de natuur te ontdekken. Laat ze daarom lekker vieze handen krijgen en meegenieten van het planten.

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk dan op www.bloembol.org

Zin om meer te lezen over bloembollen? 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.