Hoe hou je bloemen het langst mooi? Hoe lang staan bloemen?

Wanneer je losse bloemen koopt, wil je uiteraard dat het HEEEEEEL lang mooi in je vaasje(s) staat. Terecht, want je koopt ze niet voor de kliko. 5x tips die je kan toepassen om jouw bossie bloemen minstens een week mooi te laten staan.

5x tips voor een mooi boeket/ losse bloemen in jouw vaas
chrysant-mooiwatbloemendoen-foto-bloemen-in-vaasjes-losse-bloemen

Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

 1. Kwaliteit.

  Kwaliteit is echt key, koop geen rozen die te rauw zijn of bruine vochtplekjes tonen. (Trouwens het laatste hoeft niet eens zichtbaar te zijn wanneer je ze koopt, vaak in de warmte komt het tot uiting.. ga dan terug naar de plek waar je de bloemen gekocht hebt, maak een foto of rol ze in een krant, ze horen dit graag! +jij krijgt vaak een nieuw bossie mee).

  Wil je echt lang van je bloemetjes genieten, zorg dan dat ze al niet helemaal open staan. En in het geval van een gerbera dat je het hartje nog ziet.

 2. Snij de stelen altijd schuin aan

  Oke altijd.. behalve bij de lente bolbloeiers (de tulpen, hyacinten mogen bijvoorbeeld gewoon recht afgesneden worden). Het schuin aansnijden zorgt ervoor dat het water opgenomen kan worden. Van afsnijden naar vaas, moet  echt binnen een minuut gebeuren. Anders gaat de versgemaakte wond alweer dicht zitten, en moet je opnieuw beginnen.

 3. Zorg als je langer dan 1,5 onder weg bent, je een emmertje water mee neemt in de auto.

  Watten of een boterhamzakje is een hoop geklieder, en echt veel vocht kan de bloem niet opnemen… zonde van de moeite. Wil je zeker van zijn dat het heelhuids aankomt – Water meenemen.

  Mocht je langer dan 1,5 uur willen rijden, zonder emmer water – ga dan voor tulpen, strelitzias (paradijsvogelbloem, amaryllissen, gerbera’s of bloemen die een waterbuisje kunnen (als een enkele roos). Deze kunnen na een uurtje in zijn verpakking te hebben gestaan, weer perfect bijkomen op de vaas.

 4. Schone vaas en drupje chloor.
  Elke bloem heeft het meer naar zijn zin zonder bacteriën. Ververs het water daarom ook regelmatig en maak bij voorkeur elke keer de vaas goed schoon met chloor ( een drupje erbij mag ook uiteraard)
 5. Zakje voeding toevoegen

  Wanneer je een hele bos bloemen hebt, is dit fantastisch! los dit op en zie je bos langer en levendiger staan. Wanneer je een paar losse bloemen, in vaasjes met kleine openingen doet.. is zo’n zakje wat minder. Vaak doe je te veel, waardoor de stelen al het ware ‘ verbranden’ doe liever een drupje chloor of los het in verhouding op op een liter water en doe een klein beetje bij je losse bloem.

 

chrysant-anthurium-vaasjes-beeld-mooiwatbloemendoen-losse-bloemen mooi bloemen
Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Met deze simpele en waarschijnlijk al vaak gehoorde tips, staat je bosje bloemen een week prachtig. Staat het langer is het mooi meegenomen.

Yes oke, dus een week staan mijn bloemen mooi? allemaal?

Nou, het verschilt erg per bloem welke lang en minder lang staat. Het heeft ook zeker te maken met de plek (boven een verwarming bijvoorbeeld), of hij op de tocht staat, met 18 of 24 graden in huis en de verzorging + de kwaliteit. Het hangt echt allemaal samen en is daarom moeilijk te zeggen hoe lang jouw losse bloem gaat staan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.