DIY: Hoe bind je een bos bloemen? van losse bloemen een boeket maken

Wanneer je zelf je bloemetjes uitkiest, zijn het hoogst waarschijnlijk losse bloemen ­čśë In de mooiste vaasjes worden ze gestopt helemaal naar jouw zin. Heerlijk gevoel he. Maar met de Decembermaand, kan het wel eens zijn dat je een bos bloemen ontvangt, ook leuk right! Je hebt nu een grote vaas gevonden, en ziet dat het eigenlijk best wel heel tof is. Om de volgende keer ook zelf die grote vaas op te maken, hier mijn tips voor het maken van een boeket bloemen.

Zoals zoveel dingen in het leven, heeft iedereen zijn eigen manier en foefjes. That’s great, zorg dat jij ook een manier ontwikkeld die jou schikt.

Zorg in ieder geval dat je de stelen schoonmaakt, dat wil zeggen: geen blad in de vaas!

1) De kruis links methode

gerbera-in-vaas-boeket-bloemen-beeld--mooiwatbloemendoen.nl-losse-bloemen-gerbera
Gerbera’s met bloesemtakken. Beeld: Mooiwatbloemendoen.nl

De aller makkelijkste methode, want je hoeft geen elastiekjes of touw te binden. Hoe? steek je basis (van groot naar klein) van takken of lange bloemen een van links (water) naar rechts (uit de vaas reikend) Een andere steel steek je van rechts naar links, zodat ze een X maken in de vaas. Vervolgens pak je de andere bloemenstelen en blijf je rondom kruisjes maken. Stap achteruit en bekijk het geheel. Tevreden? NICE, YOU GO GIRL.

Tip : vergeet echt niet het schuin afsnijden van de bloemen. Dit is zo belangrijk, de verse wond zit in een minuut dicht. Dus ga niet eerst alles afsnijden, dan de vaas pas vullen en dan de bloemen er insteken. Maak je vaas goed schoon, drupje chloor en evt. zakje voeding. Voordat je een steel erin steekt, snijd je ‘m eerst af.

2) De over elkaar methode

lelie-boeket-bloemen-beeld-mooiwatbloemendoen-losse-bloemen
Lelie boeket beeld: mooiwatbloemendoen.nl

De methode die bloembinders gebruiken, dus jij ook!

Oke ik ben rechts handig, dus als je links bent … doe je het simpelweg in spiegelbeeld.

Je linkerhand is de basis, hiermee houd je straks het boeket lichtjes vast. Pak met je rechterhand een bloemensteel, leg deze schuin in je linkerhand (links wijzend). Vervolgens leg je daar 3 stelen bovenop (elke keer een paar cm links van de schuin gelegde eerste bloem)* allright ik ga denk ik filmpjes maken.. het uitleggen is best lastig, wie zou dat fijn vinden?

Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Nu heb je drie stelen in je hand liggen, draai deze een kwart slag. Want we gaan ‘m rond maken! Nadat je een steel extra toevoegt aan de paar stelen in je linkerhand, draai je het boeket weer even. Net zolang dat de bloem stelen rechts op zijn. DONE.

Maak nu vast met een touwtje en snij alle stelen schuin af!

De 4 – 3 – 2 – 1 methode

Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Oke wanneer je maar 10 stelen hebt (van het zelfde soortje zoals tulpen) en je wilt ze graag met z’n alle in een mooie vaas zetten. 4-3-2-1 is dan super handig. Je kan het touwtje of elastiekje die eromheen zat gewoon losmaken, want dit is echt EA-SY. Begin met 4 stelen in je linkerhand (of als je linkshandigbent, rechts) netjes in een rijtje naast elkaar. Leg vervolgens 3 stelen precies in de gaatjes van de 4 stelen. Wel zo dat je de ‘kopjes’ op een lijn hebt liggen. Doe hetzelfde met de twee stelen. en tot slot nog de laatste erop. DONE.

Maak nu vast met een touwtje en snij alle stelen schuin af!

Touwtje erom en klaar!

Met een elastiekje: Pak een of twee stelen van je boeket bloemen. Haal ‘m hier doorheen & draai het elastiekje zo’n twee┬á a drie keer rond en het uiteinde maak je vast door weer een of twee stelen apart te nemen en het elastiek ertussen te schuiven.

bloemen-binden-beeld--mooiwatbloemendoen.nl-losse-bloemen-stelen-van-bloemen
Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Met een touwtje: Rijg je touwtje door de stelen heen, zodat hij in het midden uitkomt van de blad loze bloemenstelen. Draai vervolgens het touwtje een paar keer om de stelen en maak vast met een mooie knoop.

Beide niet in huis? een plakbandje zou ook een reddende engel kunnen zijn. Vooral bij amaryllissen is dit aan te raden. Omdat de binnenkant van de amaryllis hol is, druk je ze met een elastiek vaak kapot (ZONDE!) met een plakbandje zorg je er gelijk voor dat de onderkant niet verder omkrult.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.