Hotspot: De Hortus Botanicus Amsterdam. Botanische instaproof tuin

Van ouds is zondag een rustdag. Met onze 24/7 maatschappij geldt dat helaas in vele plaatsen allang niet meer. Maar af een toe je rust pakken is wel erg belangrijk! Hotspot #2 botanische tuin om met groen tot rust te komen; de Hortus in A’dam.

Een roze muur, hartje Amsterdam, met mega cactussen palmbomen en jungle planten. Dat is het beeld wat ik had toen ik de #Hortus ontdekte. Want tussen alle maaltijden en #fitgirls kan je ook gave hotspots ontdekken via Instagram!.. Het werd wel eens tijd om een dagje Amsterdam te plannen.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

goed bereikbaar?

Om je plantenkennis te verbreden, vlinders te fotograferen met je macrolens, of een ander klimaat willen voelen (vakantie is nog nooit zo goedkoop geweest!) hoef je niet heel ver weg! Ga even lekker zitten in de tuin of kas & kom weer tot rust. Want met de metro is deze botanische tuin erg goed te bereiken.

Bij Waterloo moet je uitstappen, en dan is het niet eens 5 min lopen. Mocht je liever niet de metro pakken > Richting de dam terug is het ongeveer 20 min lopen (als je niet elke keer allerlei winkels ingaat ;))

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Een tuin?

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld anno 1638. Er staan 4.000 soorten planten terwijl het maar 1,2 ha groot is.

Ook staan er verschillende kassen, waarvan de drieklimatenkas het meest populair is om in te fotograferen. Deze kas heeft een subtropisch klimaat met Zuid-afrikaanse, Australische en Nieuwe-Zeelandse planten. Ook een woestijndeel en een echte Jungle van palmen, epifyten en orchideeën. de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Een entree kaartje kost voor een volwassenen 9 euro, en voor een student 5. Openingstijden van de Hortus zijn elke dag hetzelfde van 10 tot 5.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Deze oase aan rust is vlakbij dierentuin Artis. Midden in de stad dus! vanuit de kas kan je de diverse mooie grachtenpanden zien. En je voelt het klimaat waar de planten normaal in leven. Want MAN! wat was het bij de cactussen warm haha.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

De tuin en kassen vertegenwoordigen zeven verschillende klimaten. Daarnaast wordt de uitgebreide planten collectie wetenschappelijk beheerd. Naast de prachtige planten bekijken, kan je heel veel leren. Bij elke plant (ja elke!) staat een bordje met zijn of haar naam, eigenschappen en het land waar hij groeit en bloeit.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Vetplanten leermoment in de kas.

Met de urban jungle trend, hebben we massaal (ja ik ook!) vetplanten en cactussen in huis gehaald. Vet leuk, maar waarom zijn deze nou zo makkelijk? IK vond een bordje met het perfecte antwoord op mijn vraag.

Woestijnplanten hebben een aantal creatieve strategieën om waterverlies tegen te gaan. Groene stengels en bladeren zijn voorzien van een stevige waslaag. Deze waterdichte laag houdt de verdamping tegen en vormt een extra schild om de binnenmilieu van de plant tegen uitdroging te beschermen. Soms is dit te zien als een blauwige waas op het blad.

Er zijn ook planten die een vachtje hebben. Een fijne beharing remt de luchtstroom over het bladoppervlak af. Stilstaande lucht groot minder snel uit.

Beide strategieën zijn erop gericht om het bladoppervlak te beschermen tegen uitdroging. Een andere oplossing is om het oppervlak zelf zo klein mogelijk te maken. Typisch voor de meeste succulenten is de dikkige ronde vorm van het blad en de stengels. Dit zorgt voor een kleine verdampingsoppervlak per kubieke centimeter groen weefsel.

De roze muur ga je veel zien als je deze hotspot zoekt op Instagram.

Urban Jungle

Een schuifdeur verder in de kas en je waant je in een groene oase.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Vlinderkas

Een rups zien ontpoppen? dat kan hier. Van de vele vlinders die om je oren vliegen, kan je ook echt daadwerkelijk zien hoe een rups een vlinder wordt. Echt heel cool! Ik moet zeggen, op een zondagmiddag is dit wel erg druk in een  kas met twee banen. Maar. De moeite waard.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

De planten die je in deze kas vindt zijn planten waarvan jezelf gebruik maakt. Als koffie, thee en chocolade!

hortus Amsterdam botanische tuin hotspothortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Strelitzia

In de Palmenkas zag ik deze geweldige plant staan! Dat ik gek ben op de stelitzia plant, heb ik je al eens eerder laten weten > en dat was hier De palmbomen kunnen daar voor mij niet tegenop. Daarnaast wist ik wel dat deze planten groot konden worden.. maar deze raakte bijna het topje van de koepel! Perfect klimaat & goede verzorging! anders lukt dat nooit. Heel gaaf om te zien.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspotde hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

PS. Was je misschien benieuwd hoe dan een uitgebloede strelitzia bloem eruit zou zien? Nou zo. Als een bad hair day :). In het voorjaar en in de zomer staan natuurlijk veel meer planten buiten te bloeien.

Door het warme microklimaat van de Amsterdamse binnenstad kunnen wel heel veel subtropische planten in de buitenlucht worden gekweekt. Er valt wel van alles te ontdekken. En als je goed kijkt ook heel veel vleesetende planten!

Hortus café Oranjerie
Losse bloemen

Met mijn behoefte aan mooie groene rustplekjes, liefde voor groen.. ben ik wel een site begonnen die lossebloemen.nl heet. Dus ook hierop heb ik gelet! In het café van de botanische tuin, kan je heerlijk ontbijten, brunchen & snacken. Er staan tropische bloemen op tafel, losse bloemen! FUN.

de hortus Amsterdam botanische tuin hotspot

Een prachtige zaal, met een soort vilt aan de muur. Als je plantaardig eet, zoals ik, kan je vragen of ze de kaas willen vervangen voor avocado. Het personeel is heel vriendelijk, en doet dit natuurlijk graag voor je. Alles is ecologisch & biologisch. Dicht bij de natuur eten, zoals het hoort!

 Amsterdam botanische tuin hotspot

Deze botanische tuin is gespecialiseerd in cycadeeën(palmverens) palmen, Zuid-Afrikaanse planten, kuipplanten, fuchsia en vleesetende planten. Iedere botanische tuin heeft zijn specialiteiten. Maar om een dagje shoppen met rust de combineren, of een rustig dagje fotograferen op een mooie dag > dit is een gave plek.

www.dehortus.nl > Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam

2 antwoorden op “Hotspot: De Hortus Botanicus Amsterdam. Botanische instaproof tuin”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.