DIY Airplant kwallen hangers + luchtplantje verzorging

Met veel regenachtige dagen in het vooruitzicht, heb ik hier een DIY waarvan de zomer net even wat langer blijft plakken. Een zwevende kwal gemaakt met een luchtplantje. Want van al die regen is de positieve kant dat je binnen je tijd creatief kan benutten!

Wat is een luchtplantje?

De volgende namen worden voor het groene, stekelachtige plantje gebruikt: Airplant, tallandsia of luchtplantje. Het is, zoals de naam al zegt, een plantje die van de lucht leeft. Naja.. de luchtvochtigheid. Daarom is een keer in de twee weken sproeien of een badje voldoende om deze vriend groen te houden!

Daarbij heeft deze ‘plant’ geen aarde nodig! Je kan ‘m dus overal neerleggen; bijvoorbeeld gezellig op een dienblad met kaarsjes, in het keukenraam vastgelijmd op een houtstronk of bij een foto van je dierbare. Want hoe meer groen in huis hoe beter = urban jungle trend.

DIY airplant vliegende kwal

Benodigdheden:

 • Airplant ofwel in het Nederlands luchtplantje
 • Een mooie schelp, de zee-egels zijn hiervoor heel erg geschikt
 • Visdraad
 • Een drupje van een lijmpistool

airplant kwal zomer DIY doe het zelf project luchtplantje

 1. Pak een zee-egel / schelp waar de airplant goed in past (dat wil zeggen niet direct uit valt)
 2. Pak het visdraad en je airplant, maar knip het draad nog niet af van de gehele rol. En wikkel het draad vervolgens om het groene plantje heen.
  Voorzichtig! er mogen geen ‘blaadjes’ vanaf breken dan kan het plantje doodgaan.
 3. Haal het draadje door de schelp en druk de airplant zachtjes in de schelp. Niet te ver, gewoon net dat hij blijft hangen.
 4. Nu bepaal je hoe lang je het draadje wilt hebben om op te kunnen hangen. En knip het draadje vervolgens af.
 5. Maak een lus en verwarm je lijmpistool. Met 1 drupje aan de bovenkant van de schelp maken we de lus vast aan de zee-egel. That’s it!
Tips voor de DIY

Mocht stap twee niet lukken (of je durft het niet omdat het best een teer plantje is) kan je ook een schelp zoeken waar hij direct goed inpast. Dan hoef je enkel te zorgen dat je visdraadje vast komt te zitten aan je schelp.

Schilderen
Heb je nou een interieur met enkel wit.. en kan een roze schelp echt niet.. Feel free to decorate. Ga aan de slag met een gouden spuitbus (Najaarstrend) of maak ‘m wit en zet er gouden stippen op. Je kan alle kanten op, maar het liefst wel met goud 😉

Neerzetten

Geen zin om een gat in je net geschilderde de muur te maken. No Problem: Je kan ook enkel de airplant en schelp neerzetten (niet als kwal). Staat ook erg decoratief. Wat zand erbij en je rockt je zomerse vibe.

 

airplant luchtplantje kwal zomer DIY doe het zelf project

Airplant verzorging

Wanneer je DIY gelukt is wil je ‘m ook in leven houden denk ik.. Want besef wel  dat het levende planten zijn. En je daar wel beetje naar om moet kijken. Anders gaan ze toch echt dood.

Plek & Temperatuur

Kies een plek waar het minstens 15 graden is, het zijn tropische plantjes die normaal in de tropen aan bomen groeien. Daarnaast wil een plantje, net als iedere andere plant wel een beetje licht krijgen.

Water

Je hebt veel, heel veel, verschillende soorten. Van dunne sprietjes tot mega dikke rondjes van 15 cm. Wat de luchtplantjes allemaal gemeen hebben, is dat ze het liefste regenwater van je krijgen. In een spuitbusje 1x in de twee weken.

En als het half kan 1x in de maand een badje van lauwwarm water. Wanneer je de bovenstaande DIY hebt gedaan, ga je door de lijm ‘m niet meer uit zijn schelpje krijgen. Dit is geen probleem, hang het luchtplantje zo ver mogelijk in het een bakje water.

Laat na een badje / spray-sessie de luchtplant goed drogen op een servet voordat hij terug wordt gehangen / gelegd. Je kan het drogen helaas niet versnellen door de plant in de zon te leggen, dan verbranden zijn blaadjes.

Bloemen

Dit groene plantje komt ook voor in het grijs en zelfs rode kleur voor.  Wanneer je luchtplantje het heel erg naar zijn zin heeft, kunnen veel soorten een soort bloemetje geven.  Hier hoef je niks voor te doen. Het is een bedankje van de plant voor jou.

Ook kan de airplant baby’s geven (net als de pilea’s) Ook hier hoef je niks voor te doen! (Ik zei toch easy plant!) Je kan ze eraf draaien als ze ongeveer 3 cm groot zijn.

De DIY luchtplant hanger is ook erg leuk om cadeau te geven. Want cadeau hoeft niet altijd mega duur te zijn! Veel succes 🙂