Ode aan de tropische Strelitzia ofwel paradijsvogelbloem

Al tijden wil ik een strelitzia als plant. Mede omdat de urban jungle trend nog steeds voortzet, kan er best nog een Eye-catcher plant bij. Ook op de show-up trend beurs werd ik er ook weer heel hebberig van. Maar een strelitzia plant is niet goedkoop, en ook niet super makkelijk met ons klimaat.

Bird of paradise

Mocht je ooit over de grens gaan ergens ver weg van deze regen. Dan kom je ongetwijfeld deze uit oorspronkelijk uit Afrika komende Strelitzia, tegen in het ‘wild’. Ze worden in bijvoorbeeld Tenerife gepland als perk plantjes. Dat vind menig toerist, ik als bloemen gek, natuurlijk erg fijn. Want zeg nou zelf > zo’n tropische plantje geeft het ultieme vakantie gevoel!

Wanneer je dan thuis met heel veel regen, verlang je al weer gauw terug.  De plek waar deze tropische plantjes groeien in de volle zon, met zijn mooie groene bladeren en zijn oranje bekje.

Strelitzia als plant

Voordat het zo’n joekelaar is, heeft de strelitzia veel liefde en warmte nodig. Oh en licht. In Nederland is dat nou niet echt op en top (op de liefde na). Ook pas na heel wat jaren gaat een plant bloemen geven. Maar alleen als hij daar zin in heeft, sommige komen niet tot bloei. Op zich niet erg. Check de mega decoratieve bladeren!

Mocht jij nou zeggen. Wauw wat een pracht ding, ik heb een lichte warme woonkamer op het zuiden. GO BUY! Want direct voor het raam, veel zonlicht is fantastisch voor het blad en de eventuele bloemen. De hele buurt zal jaloers zijn, ik in vedergeval 😉 Geef hem dan wel voldoende water!

Let op als je kinderen of katten hebt die graag in dingen gaan bijten. Een strelitzia is daar niet geschikt voor.

Paradijsvogelbloem

Naast de te gekke bladeren, geeft de strelitzia bloemen. De losse snijbloem is een sterke en vrij lange bloem voor in je vaas.

En wist je dat hij nog een oranje kuif verstopt heeft?

De strelitzia is een trotse ‘vogel’ en blijft er heel lang verzorgd uitzien. Als zijn Kuifje wat minder oranje wordt na ongeveer twee weken. Kan je ‘m eventjes helpen, zich weer op en top te laten voelen. Met twee vingers haal je uit zijn groene bekje, nog een mini oranje kuif. Zijn wilde haren is hij zo nog lang niet kwijt ;).

lossebloemen strelitzia boeket
lossebloemen strelitzia boeket

De Strelitzia wordt gezien als de bloem van vrijheid en staat ook voor onsterfelijkheid. -Mooiwatbloemendoen

Bloemenagenda

Ook staat deze schoonheid deze maand op de zo gehete bloemenagenda. Omdat het najaar begonnen is, worden de meest tropische bloemen op de bloemenkalender gezet! Dat is fijn. Niet één maar 3 bloemen moeten het NU AL herfstweer een beetje gaan verzachten. Eerlijk gezegd doet het mij alleen maar meer verlangen naar de zon. Welke bloem vind jij het mooiste?

2 antwoorden op “Ode aan de tropische Strelitzia ofwel paradijsvogelbloem”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.