Wat zijn typische kerst bloemen en waarom rood wit met kerst?

MERRY CHRISTMAS !! whoe-whoe lekker even rust, genieten van elkaar! Grote kans dat jij bloemen krijgt of weggeeft. Benieuwd wat je krijgt? en hoe je deze moet verzorgen? TOP, hier een blogje speciaal voor jou met de meest voorkomende bloemen met kerst. 

Rood wit groen… waarom zijn dit DE kleuren voor kerst?

Allereerst waarom krijgen we zoveel losse bloemen in de kleuren rood – wit en – groene met kerst?  De symboliek speelt weer een grote rol:

Rood staat voor; liefde, moed maar ook voor offer. Rood is een warme kleur en coca cola heeft deze kerstkleur ook goed ingebakken.

Groen staat voor; hoop en nieuw leven.

Wit staat voor; geloof. En ook de associatie voor een witte kerst.

Dus in het kort; wit = geloof  groen = hoop en rood= liefde.

Dus een hele hele grote kans dat jouw losse bloemen boeket vol zit met deze kleuren. Gerbera, rozen, orchideeën, lelies, anthuriums zijn het hele jaar door te verkrijgen. Maar met zo’n rode / wit groenige kleur + een kerstbal fantastisch ter decoratie.

De kerstbloemen top 3.

1) Ilex – hulst

Er zijn ruim 400 soorten hulst bekend. Deze prikkelbare groensoort wordt echt super veel gebruikt in de kerststukken. Hulst staat voor de doornen in de krans van Jezus (ja daar gaat kerst om, jezus is geboren – dus niet de kerstman!) die hij Christus ten tijde van zijn dood op zou moeten dragen.

De kleur rood staat voor de liefde maar ook het bloed wat toen vloeide. Dit gebeurde uiteraard niet toen Jezus ter wereld kwam.. maar staat wel symbool voor zijn offer (zijn leven) en de groene kleur van het hulst staat voor de eeuwige hoop.

hulst-beeld-ilex--mooiwatbloemendoen-blog-over-kerstbloemen-lossebloemen
Beeld:mooiwatbloemendoen.nl

Je hebt dus uit die vierhonderd soorten blad behoudend en bladverliezende hulst. De kersttakken – de besjestakken is ook een ilex!

Ilex is de botanische naam, en deze prachtige vaak roodkleurige besjes ga je heel vaak terugvinden deze (en alle voorgaande kerst vieringen) ze zijn lang en staan echt super gaaf tussen amaryllissen.

ilex met amaryllissen beeld; mooiwatbloemendoen.nl
Beeld: mooiwatbloemendoen.nl

Verzorging ilex:

De takken moet je eventjes afknippen met, aan te raden een tuinschaar want ze zijn nogal stevig. Hij heeft een nieuwe wond nodig om niet uit te vallen & water op te kunnen nemen. Rode ilex takken gaan heel lang mee (lees;3 weken makkie) en drogen uiteindelijk donkerrood in (ja ze blijven aan de tak zitten! super ter decoratie).

2) Amaryllissen

Een favorietje van mij hoor! deze lange beauties komen ALTIJD uit. Super fijn.

Ik schreef er al twee keer eerder over: Die kan je hier terug lezen (alleen als je zin hebt.

Amaryllis winterpareltje voor in de vaas + DIY raamdeco free printable

Kerststuk maken met losse bloemen: de amaryllissen in the spotlight.

Waarom is een amaryllis met kerst zo populair? Nou het bloemetje staat voor trots en en schoonheid. Een mooi compliment voor de feestdagen toch.

Hoe verzorg je deze lange bloemen?

Een amaryllis is hol vanbinnen, dus zoek een lange stok op en schuif in de holte. Er komen namelijk minstens 3 prachtige bloemen uit het nu nog dichte knopje. Hierdoor kan de top te zwaar worden voor zijn eigen steel, en knakt hij om. Dat zou zonde zijn! met een stokje heb je dit probleem nog voordat het probleem voordoet, verholpen.Amaryllis op lossebloemen.nl free printable amaryllis losse bloemen

Verder mag je ze even afknippen voordat je ze op het water zet. Slimme manier is om de steel te schillen. Een dun rondje houd je over. Door de steel te schillen kan de bloemsteel niet meer omkrullen. Liever afsnijden? oke! een plakbandje zorgt ook dat de steel niet verder krult. Vind je het juist wel mooi? snij dan een paar sneetjes in. Vooral super in een ronde vaas.

3) Eucalyptus

HEY HO, alweer groen!  Ook hier schreef ik al eens eerder over;

Trend: Eucalyptus losse bloemgroen wat je met kerst moet decoreren in huis

Wanneer je eucalyptus zachtjes tussen je handen wrijft, komt er een fantastische geur je tegemoet. Je kan zo’n takje super makkelijk drogen (lees niks meer aan het water doen) en staat heel mooi tussen amaryllissen, goed in kerststukjes en mooi in kransen. eucalyptus-losse-bloemen-blog-eucalyptus-soortjes-kerst-2017

Verzorging van Eucalyptus?

Even een nieuwe wond maken aan de steel (schuin of niet.. hij moet gewoon even aangetipt worden) Je kan de takken droog of vers verwerken in kransen.

Andere kerstbloemen

Mistletoe; staat voor vrede vriendschap en liefde. Logisch dat wij daaronder willlen kussen.

Hou houd je mistletoe goed? zet ‘m voordat je ‘m gaat ophangen nog even op het water, dit mag gewoon koud zijn. De blaadjes worden op een gegeven moment geel. Door het water stel je het geel worden uit. Dan kus je gezellig onder een groene (hoop) tak.

Skimmia; een winterhard plant soortje die bloeit in ja, de winter. Hierdoor super mooi groen voor in kerststukken en in boeketten vaak te vinden met kerst. PLUS ze verven ze goud, frozen zilver, champagne en andere kleuren (ja ik ben net een ekster .. heerlijk dat alles glimt met de kerst :)) oh en nog een dikke plus aan skimmia, het ruikt net als bij de eucalyptus heel erg lekker.

Helleborus; Kerstroos ; de helleborus als losse bloem of als plant een musthave

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.