Binnenkijker van den berg RoseS – Hollandse rozen

DE bloem van de maand oktober; de ROOS! De meest bekende bloem in de spotlight, maar hoe groeien en bloeien deze beauty’s eigenlijk? Ik mocht een kijkje nemen in de Nederlandse Kas van den Bergroses! Kijk je mee?

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Van den BergroseS

Een naam die staat voor een van de grootste internationale rozenkwekers van Nederland en voor topkwaliteit het hele jaar door. Ze zijn een echt familiebedrijf, waarvan Arie van den Berg nu de 4e generatie is! Een familie met passie voor bloemen HEERLIJK! Ze hebben kassen in NL, Kenia en zelfs China (en dat maakt de eerste westerse bloemkweker in China TOF!)

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij AvalancheVan berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Binnenkijken bij van den berg roses – fotoshoot

Samen met Iris van @irisdijkers met + 200.000 instagram volgers (yes het kan ;’)) een fotoshoot gedaan. Hierdoor kwam ik voor het eerst in aanmerking met deze rozenkweker.  En door Marina (de prachtige dame van de foto hierboven, die de social media helemaal regelt) waren we welkom :). We werden we zo hartelijk ontvangen door Arie zelf! & na een korte rondleiding, dacht ik later YES, dit moet echt op de foto voor een #binnenkijker! – So here it is 🙂

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

De roos staat voor…

Bloemen hebben, zoals je weet, vaak een hele mooie betekenis! En de roos is een van de bekendste symbolische hartveroveraars (denk maar aan valentijn, moederdag – rozen staan ZOOOO in de picture) & da is niet zo gek. Deze bloem staat voor namelijk voor liefde en vertrouwen, terwijl de doornen aangeven dat liefde niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde.  Maar ook andere kleuren rozen hebben weer een hele eigen betekenis:
 • Rood: een rode roos staat voor: liefde en respect
 • Wit: een witte roos staat voor: ware liefde, zuiverheid, waardigheid, kuisheid.
 • Roze: een roze roos staat voor: geluk, dankbaarheid, deugdzaamheid.
 • Oranje: een oranje roos staat voor: verlangen, waardering, sympathie.
 • Geel: een gele roos staat voor: hechte vriendschap, solidariteit.

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

In de rozen kwekerij in Delfgauw, wordt een ambachtelijke kwaliteitsroos gekweekt. Doormiddel van strenge cameraselectie zorgt er mede voor dat alleen de allerbeste rozen de naam Berg RoseS mogen voeren. Deze rozen zijn geschikt voor topbloemist, die echt eyecatchers en kwaliteit vooropstelt en deze verwerkt.

Avalanche roos
Avalanche-soorten zijn al meer dan 10 jaar toonaangevend op de Europese markt. En kenmerkend voor Avalanche is de grote bloemknop die altijd geheel opent. Naast de klasse en uitstraling is ook de houdbaarheid van Avalanche zeer goed. Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Exclusieve soorten
In de van den Bergroses assortiment bevinden zich ook enkele soorten die exclusief door BergRoseS geteeld worden! Voorbeelden ervan zijn de Avalanche Peach+, Avalanche Pink+, Avalanche Candy+ en Avalanche Adore+.

‘Foutje’ bedankt

De gekleurde avalanche stammen af van de witte, heel af en toe zie je tussen de roze rozen, een witte oppoppen! Dit komt ook wel voor maar dan andersom. Een ‘foutje’ van de natuur noemen ze dat, vind van den bergroses het een mooie mutant, dan zeggen ze tegen het lab, deze vinden we mooi- ‘maak even een stekkie’ zo kan spontaan exclusieve soorten ontstaan.

In de kas in NL worden ook uitsluitend de meest grote en gave NEDERLANDSE (jaja, ons kleine landje is zo goed met bloemen!) rozen geteeld.

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

En een roos groeit 7 dagen in de week, dus ook hier 7dagen in de week worden de rozen verwerkt. Pittige passie nodig om dit al generatie op generatie & dit ruim 40 jaar al te doen!

Het proces in de kas van Bergroses in beeld
Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche
Van rijen met rozen, worden dagelijks rozen geknipt en verwerkt. 

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Van elk stekkie dat binnen komt, wordt een echte rozenstruik, netjes gestroomlijnd ‘geplant’ . De rozenstek staat iets van de grond af en wordt op steenwol grootgebracht. En de plant krijgt regelmatig water via een slangetje (dit gebeurt automatisch) Waneer een roos geknipt wordt, groeit er uit het afgeknipte stuk weer een nieuwe rozentak, dit proces gaat jaren door!

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Het knippen gebeurt handmatig! Om dit te kunnen doen, hebben de jongens (en meisjes – mannen/vrouwen) een grote sleeve om. Dit hebben ze om maar niet te worden geprikt door de doorns (want geen roos zonder doornen ;’))

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Onwijs grote zilveren bakken staan op de rails, tussen de paden in. Hierin worden de rozen gelegd die worden geknipt.

Een roos heeft verschillende bloeifases, de knippers zien wanneer de roos ‘pluk’ klaar is. Dan knippen de roos af, en leggen het rode doek in de metalen rozenkar die op hun aangewezen pad staat.

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij AvalancheVan berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Van de een ijzerenbak naar een ijzerenbak met water en huuuuul veel rozen!.

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

De rozen worden uit de rode/witte doeken gehaald, en 1 voor 1 handmatig ‘opgehangen’. Daarna worden de rozen van alle mogelijke kanten gefotografeerd in een aparte scanner. Netjes gesorteerd op grootte/lengte en gaat uiteindelijk de hoes in.

Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Van bergRoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

Op een veiling kissie gezet, en een kartons kraag met merknaam: Bergroses Of allurebybergroses eromheen. Ter bescherming & uiteraard voor de branding.

Van den berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

De tips van de kweker om rozen zo lang mogelijk mooi te houden:
 • Gebruik een glazen vaas voor je rozen, omdat er in een poreuze vaas sporen van bacteriën kunnen blijven zitten;
 • Daarnaast is het aan te raden om voor iedere vaas snijbloemen voedsel, in de verhouding zoals aangegeven op de verpakking toe te voegen;
 • Tippie 3: Verwijder het groene blad dat onder het waterniveau in de vaas komt, maar laat de doorns zitten;
 • Ook is het belangrijk om de onderkant van de steel op een klein vlak schuin af te snijden. Dit doe je met een scherp mesje of knip het schuin af met een snoeischaar;
 • Schik daarna de rozen in een schone vaas met ruim, koud leidingwater waarin snijbloemenvoeding is opgelost;
 • Zet rozen niet op de tocht of boven een warmtebron en ook niet pal naast fruit;
 • En, let op het waterniveau, de bloemen absorberen veel vocht als ze in een vaas staan;
 • Daarnaast kan het vaasleven worden verlengd door na een week het water met de snijbloemenvoeding te verversen en de stelen opnieuw schuin af te snijden;
 • Tot slot: Maak de vaas na gebruik altijd schoon met chloor (oplossing).Meer tips: Hoe hou je bloemen het langst mooi? Hoe lang staan bloemen?
Welke roos is jouw favoriet?

Nu ik alle rozen in de kas live heb mogen zien en voor de lens had.. is de Red Eye (en zijn oranje broertje Flash Eye) mijn favoriete roos.

Omdat het hart van de roos, in plaats van binnen in de roos, naar boven is gekomen & deze blijft zichtbaar. ( Het ‘grashart’,  is dus eigenlijk de bloembasis die door de bloem heen groeit.)

Een bijzondere roos in een los vaasje (hallo lossebloemen.nl :’) #liefdevoorlossebloemen). Je kan het eigenlijk een foutje van moeder natuur noemen, die heel goed uitgepakt is! De steel is zeer stevig. OH ee houdbaarheid is zeer lang, de Red Eye kan wel 16 dagen staan pronken.Van berg RoseS - binnenkijker lossebloemen.nl Rozen kwekerij Avalanche

De soorten kan je vinden op bergroses.com  Ook hun socials zijn heel leuk: Bergroses zit op instagramTwitter en Facebook! Waar ze dagelijks jou willen inspireren met rozenpracht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.