Planten in huis halen, welke planten zijn luchtzuiverend?

Nu het bijna zover is en ik ga SAMENWONEN (ja van die serie, en ja dat moet in capslook) is het tijd om ook even te verdiepen in welke 5(!) planten ik in huis ga nemen (en als het half kan luchtzuiverende planten !). Lees je mee?

De bedoeling van mijn vriend is, om het appartementje van 3 hoog achter, niet op een urban jungle te laten lijken. En nu snap ik dat het geven en nemen is.. maar 5 is wel echt HEFTIG weinig haha. Dus een airplant is leuk, maar wanneer die ook telt als 1 ben ik al hard aan het zoeken naar GOEDE sfeervolle en toffe planten van nu.

Sfeerfoto Ogreen Clean Machine
De Genius Ledervaren (Rumohra Variegata) – Goed voor 12 m2 schone lucht – zorgt voor een schone lucht én voor een goede luchtvochtigheid in huis. Ideaal als je snel last hebt van hoofdpijn, droge ogen of een droge huid. Foto: Ogreen

Nu kwam ik Ogreen op Showup (klik je hier even als je dat hele bloggie terug wilt lezen) en dacht YES top. Leuke dames + gave planten + branding (en als je me al even volgt op instagram (@lossebloemen) weet je dat ik een sucker voor branding ben :))

Ogreen Clean Machines

Net als bomen dat buiten doen, zijn planten actieve luchtzuiveringsmachines. Ze zetten CO2 om in zuurstof en filteren bovendien schadelijke stoffen uit de lucht en daardoor voel je je veel lekkerder. Niet alle planten doen dit even effectief. Ogreen heeft wetenschappelijk onderzocht welke planten maximaal luchtzuiverend zijn. De gecertificeerde Ogreen planten zijn allemaal zeer actieve luchtzuiveraars. Ze heten niet voor niets ‘Ogreen Clean Machines’.

Sfeerfoto Ogreen Clean Machine

Zijn (luchtzuiverende) planten nodig in huis ?
Wil je productiever (+20%) creatiever (+7%) en instant vrolijk worden zonder moeite? Dan is het antwoord JA 🙂 Daarnaast is de lucht in huis, vaak slechter dan buiten.. vet zonde & bovendien niet nodig. Want planten kunnen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren!

Chemische uitstoot vanuit gewoon alledaagse producten, waarvan je het niet verwacht: bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, wegwerpmaterialen en printers (sowieso eerst even denken voordat je wat print – hallo bomen :)) vormen bronnen van interne luchtvervuiling. Ook fijnstof kan een plant aan zich binden. Groene luchtzuiveraars die voor je werken en er ook nog eens mooi uitzien! PLANTEN ZIJN EEN MUST 🙂

Daarnaast nemen de planten overdag CO2 uit de lucht op wat ze bij daglicht transformeren naar zuurstof. Fijnstof komt terecht op de bladeren waarmee ze de concentratie in de lucht verkleinen. ( en zo is de #liefdevoorlosseplanten hashtag geboren haha)

Mijn top 5 WANNA HAVES + luchtzuiverende planten :
1. De geldboom: Pachira Aquatica

Met een gevlochten stam is de Pachira aquatica een echte eyecatcher en zie ‘m wel vlak bij de tv staan! De Pachira aquatica (zo ga jij en ik ‘m echt niet noemen he) wordt ook wel Geldboom genoemd.  De geldboom staat symbool voor geluk en voorspoed. Niet alleen vanwege de symboliek, maar ook omdat het boompje super makkelijk te verzorgen is (1x in de 3 weken drupje water in de winter & kan ook tegen droogte CHILL!) staat deze joekel (80 cm) van een vriend hoog (lees op 1) in mijn top 5 lijst.   Met zijn gevlochten stam is de Pachira aquatica een echte eyecatcher en je bent deze plant dus vast wel eens eerder tegengekomen. Hij wordt ook wel Geldboom genoemd en staat voor geluk en voorspoed: het perfecte cadeau voor bijvoorbeeld een housewarming. Niet alleen vanwege de symboliek, maar ook omdat het boompje supermakkelijk te verzorgen is. Dus je kan hem natuurlijk ook gewoon zelf houden!

2. Hertshoornvaren

Wanneer je geen beestjes eet, is een gewei in de woonkamer, nou niet tocht een puik plan. Maar met deze grijsgroene gave plant, is het toch een soort van creatieve oplossing voor de wintermaanden (ok ok en daarna).

De Hersthoorn (Platycerium bifurcatum) kan gewoon in een schaduwplekkie vertoeven. Hij wordt veel op een houten plant vastgemaakt met een gekleurd ijzeren draadje en als pronkstuk geshowd (let maar op!). Ik voel hiermee dus al direct een DIY aankomen + hij is mega sterk (een varen in het bos = ook niet dood te krijgen) dus ontvangt de hertshoorn plekje 2.

Hij is trouwens ook nog zeer fluffy! Het mooie viltachtige laagje op het blad geeft hem een stoer uiterlijk. Deze slimme varen gebruikt het om de wateropname via zijn blad te regelen. Je hoeft de zijn aarde enkel licht vochtig te houden en hij is happy!

3. Strelitzia Nicolai – Ofwel de paradijsvogelplant

Met het al eerdere bloggie: Ode aan de tropische Strelitzia ofwel paradijsvogelbloem  staat deze plant op nummero 3! DEZE MOET MOET echt een plekkie bemachtigen (90 cm glorie!) Het is ‘t stijlvolle zusje van de bananenplant: De Strelitzia. Deze beauty komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt door zijn exotische bloemen ook wel paradijsvogelplant genoemd.

Deze groene urban jungle plant zorgt echter ook zonder bloemen voor een echt junglegevoel de woonkamer. Of in de slaapkamer, want deze plant kan ook prima tegen wat lagere temperaturen.  Lichte plek 🙂 Ik zie deze naast de keuken vlak bij ‘t balkon!

4. Clean machine: Survivor – Aglaonema Maria

Dit is zo’n plant wanneer je denkt ‘ PIIEEEEEP ik had nog een plant, en die heeft misschien ook een beetje water nodig.. moment’ hij nog perfect staat (lees nog te redden valt :)) Deze Ogreen SURVIVOR dankt zijn naam aan het prachtige groene blad met camouflageprint. Deze plant is een ‘easy care’ Clean Machine. Hij is super sterk en makkelijk.

Van origine komt de Aglaonema Maria (blij dat we geen Latijns dagelijks uitspreken ;’) voor in Zuid-Oost Azië. De plant groeit daar als onderbeplanting in tropische regenwouden (hallo Urban Jungle). Een lichte standplaats kan deze kamerplant dan ook waarderen, maar felle zon is hij niet gewend. Deze leuke plant zuivert de luchtvan 10 vierkante meter!

5. Calathea Majestica Whittestar

Calathea majestica Whitestar is ZO ZO TRENDY. In Parijs en op showup kleurt hij vrolijk stands en siert hij super mooi met goed. En zeg nou zelf… de bladeren lijken toch net rechtstreeks uit de printer te komen!

Net als andere Calathea’s is ook de majestica Whitestar een levende plant. ‘s nachts sluit de Calathea die zijn bladeren! Om ze de volgende ochtend bij de eerste zonnestralen, weer sierlijk te openen. Echt een beauty!

  • Nu heb ik mijn bovenstaande lijstje gecombineerd met een ECHTE ECHTE easy care ‘cleanmachine’ en moodmachines van Ogreen. Wil je er zeker van zijn dat jouw plant de hele boel effekes opfrist: en dus een cleanmachine hebt. Lees dan nog verder 🙂 

Stickers op luchtzuiverende planten

Wanneer je wel eens (d’uh) naar een woonwinkel bent gegaan – als Loods5 (of gewoon op fonq, mooi he) heb je deze beautys al eens gezien. Een witte pot met een groene plant MET sticker.

Ogreen luchtzuiverende planten

Een sticker waar de hoeveelheid vierkante meters die de plant ‘schoonmaakt’ voor je. Heel chill. Natuurlijk weet je dat eigenlijk elke plant luchtzuiverend is (heb ik geleerd van Joram (JKplant)toen ik de binnenkijker fotografeerde – bloemenmeisje tussen de plantjes ;)) Maar de ene plant zuivert meer lucht, dan een ander.

Dus elke plant zuivert de lucht in huis?

Ja, MAAR. om een ‘Clean Machine’ te worden, moet je wel wat in huis hebben; de plant moet wetenschappelijk aantoonbaar minimaal 10 m2 lucht zuiveren.
Dat is een luchtzuiverende werking van de planten omgerekend naar vierkante meters (bij plafondhoogte van 2,5 meter). Ogreen Clean machines

Planten met HUUUL weinig verzorging : Clean Machines: Champ, Survivor, Superb en Genius. 

Katten en planten

Oh trouwens, good to know: en tijdje terug schreef ik al een bloggie over katten + planten (en bloemen – hallo #liefdevoorlossebloemen ;)) Want wat jij misschien echt een chille plant vind, vind je trouwe 4voeter (of zeg je dat alleen met honden ;)).. Misschien niet zo’n puik plan OF hangt ie voor de korste keer in de plant (die giftig is voor een kat?!) – Moet je ook niet willen. Wanneer je die blog wilt teruglezen : Je huis stijlen met planten en bloemen.. leuk! maar welke zijn niet giftig voor katten?

Nu neem ik alleen mijn (wordt dus ons :’)) konijn mee naar het appartement > Villa Flap 🙂 en verwacht niet echt dat ie tussen de Diffenbachia reflector loopt te koekeloeren (is zoooo stylisch maar oh oh zo giftig voor dier en kindjes & volwassenen ;’) al denk ik niet dat je met je volle verstand een hap uit een diffenbachia zou nemen)

Welke plant zou jij nemen wanneer je er maar 5 mocht kiezen?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.