Gerbera sterke bloem voor in je vaasje; On wednesdays we wear pink

Voor wie ook van chick flicks houdt, kent natuurlijk de klassieker Mean Girls uit 2004.  Zo’n film waar je gewoon niet bij na hoeft te denken & altijd goed is. Nou was het  3 oktober Mean girls day! FUN.. maarruh ” On wednesdays we wear pink”. Daarom vandaag speciaal voor alle mean girls fans: De roze gerbera in the picture!

gerbera lgflowers germini roze gerbera lgflowers germini roze

Perfectie! Na twee jaar testen en vergelijken is Mi Twisti Iggi ‘geboren’, ze zit dan wel niet in een film als Mean Girls maar is in haar korte periode op de aardbodem al wel op tv geweest bij  5uurlive. Deze roze sprietige bloem is het gloednieuwe soortje gerbera & de trots van van lgflowers.

En vandaag mocht ik ‘m ook op een vaasje zetten CHILL 🙂

Een gerbera heeft een dunne steel, hierdoor kan je ‘m in heel veel vaasjes zetten! Ik heb mijn lievelingsgeurtje; olympea gebruikt als vaasje. Recycle!
Wat is een gerbera?

Een gerbera is een bladloze sterke snijbloem voor in losse vaasjes ( of in een vol boeket). Ze blijft zo’n 1.5 tot twee weken mooi staan bij je. WIN! want dat is langer dan de gemiddelde bloem, die ‘slechts’ 7 dagen staat. De roze kanjer blijft zoals ze is, ze komt niet meer uit enkel haar hartje gaat dichtgroeien. Jaar rond kan je een gerbera kopen,  omdat ze in kassen met de perfecte temperatuur & licht kweken.. gewoon in NL!

En eigenlijk moet ik voor Mi Twisti Iggi spreken over een mini gerbera! Nou noem ik dit niet bepaald een mini.. dus waarom dan germini? nou er zijn ook nog veeeel grotere! En omdat er zoveel soortjes gerberas zijn is er onderscheid gemaakt in de grootbloemige of kleinbloemige.

De Specialti grown flower; Mi twisti iggi bloem heeft een diameter van 8cm, en dat valt precies in de kleinbloemige categorie. Pas wanneer er een diameter van 9,5 cm is, mag je spreken van een ‘standaard’ gerbera.

gerbera lgflowers germini roze

Gerbera’s zijn dus in twee categorieën te verdelen qua grootte.. maar er zijn ook heel veel variaties en soorten te koop. Kleuren als rood, paars, wit, geel, oranje en alles daartussen in. Daarnaast krijgen ze de leukste namen. Vraag eens aan je favoriete bloemist hoe je gekozen gerbera heet; vaak noemen ze ze naar Royalty’s, sterren of naar gewoon grappige (engelse) woorden.

TIP: Let op als je een gerbera wilt kopen, dat je het hartje ziet! Dan bedoel ik het groene of zwarte rondje precies in het midden. Want wanneer ze bijna uitgebloeid is, is het hartje niet meer zichtbaar.

Gerbera Verzorging

gerbera lgflowers germini roze

Vaas

Een gerbera is vrij lang zo’n 50 cm. Daarom kan je veel vazen gebruiken. Zolang er maar een inimini steeltje beschikbaar is om haar water op te kunnen nemen is je gerbera happy. TIP: Zorg wel dat je haar ondersteuning geeft in een schone vaas. > Dat wil zeggen twee derde vaas, een derde bloem uitsteken.

Gerbera’s zijn heel erg leuk in kleine vaasjes. Maar de bloem kan ook echt met alle bloemen worden gecombineerd! Grote kans dus dat je dit bloemetje in een standaard bos zit bij een bloemist.

Wanneer je haar op een vaasje gaat zetten, pak dan een scherp mesje en snij de onderkant van een steel schuin af  en voeg je gekregen zakje voeding toe voor een hele bos (wel in verhouding!) en/of gebruik een drupje chloor tegen de bacteriën.

Water

Gerbera’s hebben harige stelen, die niet heel veel water om zich heen willen. Maar net als een Mean Girl, willen ze wel graag aandacht!

Hou het water daarom goed in de gaten, en vul het water bij indien nodig. Je hoeft de vaas maar met een klein laagje te vullen. Zo’n 7cm is voldoende! Ververs het water het liefst om de twee dagen, zodat de bacterie groei uitblijft.

(Wanneer je de halve vaas vult met water, heb je kans dat de gerbera gaat snotten. En dat is niet de bedoeling)

Plek

Kies een mooi plekje in huis, waar het maximaal 20 graden is. Dan doet ze het ‘t beste. Zet haar niet in een vaasje bij openslaande deuren, de tocht dus. Geen fruitschaal in de buurt zetten of haar in een vensterbank zetten waar de najaarszon op staat te bakken. Ook een kachel vind ze niet leuk. Waar dan wel? Gewoon een mooi plekje op je salon of eettafel is perfect.

gerbera lgflowers germini roze
Hoe lang kan een gerbera zonder water?

Een gerbera is perfect voor een presentje om te geven bij voorstellingen. Want ze kan wat langer droog liggen dan een normale bloem. Maar, ze heeft natuurlijk wel liever een nat voetje. Vraag daarom een waterbuisje bij je bloemist of zorg voor een nat oogpadje, als je zeker wilt zijn dat ze het goed doet zo’n 5 uurtjes.

gerbera lgflowers germini roze

Slap hangende bloem

Wanneer je een gerbera toch te lang zonder water had liggen, kan ze slap gaan hangen. Maar het is gelukkig snel op te lossen. Snij de bloem dan een stukje korter schuin af & maak de vaas opnieuw schoon met chloor. Want en gerbera is zo ontzettend sterk en een slappe bloem is snel weer opgelost. Geef ‘m een dagje en hij staat weer te shinen op je vaasje.

Oke kan een gerbera dus een nachtje zonder water?

Nee helaas, eigenlijk willen alle bloemen (op de voorjaarsbloemen na) echt op het water staan. Dus koop je een gerbera voor de volende dag? Zet haar dan wel even op het water thuis. Een koele plek op een laagje water. Je hoeft haar zelf niet schuin af te snijden, dat mag de ontvanger doen 😉

Gerbera’s groeien net als zonnebloemen naar de zon toe. Het kan dus zijn dat je een kronkel in je steel hebt zitten. Dit is niet erg!

Wil je weten hoe andere gerbera’s eruit zien? > lgflowers.nl

2 antwoorden op “Gerbera sterke bloem voor in je vaasje; On wednesdays we wear pink”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.