Goedkoop, groen en heel erg trendy. Voor wie een verjaardag’s cadeautje zoekt voor zijn beste vriend of vriendin, buurvrouw of wildvreemde (want het gaat zo zo snel) kan er goed aan doen om eenvoudig Pilea’s te gaan stekken!
Een volwassen plant, geeft per jaar zo’n 15(!) stekjes aan kleine baby pilea’s. Een goed plantje dus voor je eigen Urban Jungle in huis, maar ook zeker voor je vrienden en familie. Want een beetje geluk gun je toch iedereen?
He wat? Een Pilea?
Je kent het plantje al misschien van horen zeggen. Of hebt al 101 foto’s gezien op de social media kanalen. Want ja deze plant blijft ook in het najaar van 2017 echt HOT> De plant met haar ‘pannenkoek’ ronde groene blaadjes, komt oorspronkelijk uit China. En hiermee kan het dus zijn dat je de pilea peperomioides kent als de pannenkoekplant of de Chinese money plant. Iemand welvaart toewensen met je eigen gestekte ‘geldboompje’! mocht je van groene ‘muntjes’ houden.
Naast dat zij er met haar ronde blaadjes, dunne steeltjes en vele stekjes er leuk en lief uitziet. Is zij ook nog eens hartstikke goed voor in je interieur! De pilea die uiterlijk 40cm groot wordt, zuivert namelijk de lucht in huis en op kantoor. WIN-WIN situatie.
Verzorging
Pilea Water geven
Met een pilea heb je in NO-time groene vingers, en kan je lekker opscheppen. Want dit is een van de meest easy plantjes die ik ken (naast cactussen AUW, en vetplanten) Pilea’s hebben 1x in de week een beetje water nodig. Misschien geldt het bij jou zelfs minder. Zorg dat de aarde licht vochtig blijft, en niet te veel water! dan gaan de wortels kapot. Liever te weinig verzorging dan teveel. Met een plantenspuit kan je eventueel het stof van de blaadjes afsprayen.
Plek voor de pilea
Zorg voor een lichte plek, maar liever niet bij een enkel glas raam. De pilea haat temperaturen onder de 10 graden.. en mocht het nou najaar worden! Worden jou pilea blaadjes geel? dit kan duiden op een teveel of te weinig licht. Pilea laat duidelijk merken al het niet zijn plekje is. Ga opzoek naar een andere plek, zodat hij weer groene blaadjes kan geven. Easy-peasy. Ohja, als je het echt echt echt goed doet, kan hij zelfs witte bloemetjes geven!
Pilea pot kiezen
Die bruine terracotta potten, leuk voor in tropische oorden en cactussen.. maar laat die voor de pilea lekker staan. Een terracottapot neemt veel vocht op, waardoor de plant te weinig water krijgt om te kunnen groeien. Ga liever voor een geglazuurde pot in je favoriete kleur. Haal de pilea liever wel uit het gekochte standaard plastic bakje. Hij kan hier niet echt groter door worden. Dus zet de pilea in haar eigen pot als je ‘m net hebt gekocht. Het verpotten kan je het beste doen als het weer voorjaar is. Met de grote voorjaarsschoonmaak leuke nieuwe grotere potten geven waar zij en haar dan ook volwassen baby’s in kunnen groeien.
Pilea stekken
[su_quote]Geluk vermenigvuldigt zich door het te delen[/su_quote]
How to:
- Koop een volwassen ‘mama’ pilea
- Verzorg deze goed, en wacht tot dat de ‘mama pilea’, ‘baby pilea’s’ geeft. De ‘baby’s’ zijn in dit geval de kleine stekjes. Ze groeien aan de mama vast, en ze komen rond de moederplant te zitten. (hier hoef je overigens niks voor te doen, ze bieden zichzelf aan).
- Laat de kleine stekjes zitten totdat ze een paar cm groot zijn. Dit vergroot je kans dat ze direct gaan wortelen.
- Nadat ze a 3cm groot zijn gaan we ze voorzichtig loshalen. Haal hiervoor de aarde voorzichtig weg, zodat je de aansluiting aan de moederplant kan zien. pak een schaartje of een mesje en haal deze los. Neem zo veel mogelijk oorspronkelijke aansluiting mee.
- Zet de kleine stekjes in een bakje met water, nog voordat je ze in een eigen bakje met aarde gaat zetten. De kleintjes moeten eerst wortels gaan maken.
- Zet de kleintjes tot slot in een apart potje met aarde. En zie de mama en de baby’s pilea’s groeien.
4 antwoorden op “Hoe stek je een Pilea Peperomioides ofwel Pannenkoekplant”
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.